Tjänstepension - varför får man inte välja själv?
Sök:

Tjänstepension – varför får man inte välja själv?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gustaf

Den här artikeln publicerades 2017-09-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Tjänstepension – varför får man inte välja själv?

Hej!

Vill börja med att tacka för en bra sida/blogg! Jag har haft 3 olika tjänstepensioner. Det första hamnade hos Fora, det andra är KAP-KL och det senaste är Länsförsäkringar. Fora åts upp sakta men säkert under en period av några år, där finns inget kvar. KAP-KL har jag försökt få grepp om länge men pengarna verkar låsta där de är. Likaså är det väl nu på mitt senaste jobb där Länsförsäkringar har hand om det.

Jag förstår inte varför systemet är som det är. Varför kan jag inte få förvalta min tjänstepension precis som jag förvaltar min lön(de är då såklart fortsatt öronmärkta som pensionspengar). Som det är nu måste jag årligen betala en förvaltningsavgift på 0,65% till LF, en schablonskatt på ca 0,8%, fondavgift på x%. Det finns ju ingen bank som tar betalt för att förvalta/ha tillgång till mina övriga pengar?

Vad kan man göra, är det bara att starta AB för att kunna komma runt detta? Är det rättvist att anställda tvingas ha det på detta sätt?

 

Med vänlig hälsning

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Håller med att detta med tjänstepension är en djungel. De här dåliga avtalen för tjänstepension är väl en del av kollektivavtalen, alltså framförhandlade av fackförbunden.

Det är ju arbetsgivaren som betalar in din tjänstepension. Vet inte om man även på arbetsplatser med kollektivavtal kan få arbetsgivaren att byta till någon bättre lösning än de som kommer från kollektivavtalen. T.ex. erbjuder ju Avanza och Nordnet tjänstepension utan avgifter.

För att det skall ske något revolutionerande på denna marknad är det nog regeringen som måste agera, och göra om tjänstepensionssystemet i grunden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Gustaf,
  -Fora är en av flera valcentraler för tjänstepension (http://www.konsumenternas.se/pension/pension/om-valcentraler/jamfor-valcentraler) där du placerar om din tjänstepension, Fora har inte förvaltat din tjänstepension.

  -KAP-KL är benämning på ett avtalsområde, KAP-KL förvaltar inte dina pengar utan inom det avtalsområdet finns olika valbara bolag
  http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/pensionsguiden/om-kollektivavtalade-tjanstepensioner/avtalsomraden
  http://www.pensionsvalet.se/pv/privatperson/avtal/kap-kl/valbara-forsakringsbolag/
  https://www.valcentralen.se/Valcentralen/Start.aspx?page=75

  -Länsförsäkringar är ett av flera bolag som förvaltar tjänstepension (vilket avtalsområde tillhör du nu, fortfarande KAP-KL eller annat, det får du ta reda på), beroende på vilket tjänstepensionsavtal du har hos Länsförsäkringar, så kan du eventuellt flytta det kapitalet till något annat valbart bolag
  http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/pensionsguiden/om-kollektivavtalade-tjanstepensioner/jamfor-kollektivavtalade-tjanstepensioner
  http://www.konsumenternas.se/pension/pensionens-olika-delar/pensionsguiden/om-kollektivavtalade-tjanstepensioner/jamforpris

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Fru C

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-09-24 klockan 19:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.