Tjänstepensionsval - 3 olika bolag
Sök:

Tjänstepensionsval – 3 olika bolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin

ställde för sedan frågan: Tjänstepensionsval – 3 olika bolag

Hej,

Tack för en bra blogg och alla ni som tar er tid att svara på alla frågor.

Jag har just tagit tag i min tjänstepension och placeringarna som fram tills idag tyvärr legat i S&P fond i fond med 1,75% avgift och värdeutveckling en bit under index….. suck. Menmen…. är idag 40 bast så en del tid kvar till pension så vi ska nog få ordning på detta.

Det är ju en jungel med vad som får flyttas och inte i tjäsntepensionen, men detta har jag listat ut hittils vad gäller plan framåt.

 1. Pengar via ITP2/ITPK kollektivavtal i Alecta går inte att påverka eller flytta, så de får ligga kvar.
 2. Har en hög hos Skandia, kan inte hitta information om denna går att flytta eller ej. Så det får bli all in på Skandia Global Exp (avg 0,28%)
 3. Har en hög hos Länsförsäkringar, kan inte hitta information om denna går att flytta eller ej. Så det får bli all in på LF global indexnära (avg 0,4%)

Så nu till miljonfrågorna

 1. Är det jag gör ovan en ok strategi för någon som vill ha långsiktighet och inte pilla en massa.
 2. Vad ska jag göra framåt. Mitt bolag som jag jobbar på har avtal med Söderberg & partners, via dem finns en pensionsplan upphandlad. De tar ut en viss avgift för allt placerat kapital beroende på vilket försäkringsbolag du väljer LF lägst med 0,35% SPP högst på 0,5%. Jag försökte få ur dem om jag kan undvika dessa avgifter, men de sa nej…. stämmer det. Om, det stämmer tänker jag att LF global indexnära även här är ett bra alternativ att gå all in på.
  Å andra sidan är det jag som är VD på bolaget som jag jobbar på, kanske ska ta in annan pensionslösning och låta de anställda välja om de vill betala en massa pengar till S&P eller investera direkt med Nordnet eller liknande?

Tacksam för hjälp!

Hälsningar

Martin

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Martin!

Tycker det ser ut som att du har gjort det bästa av situationen i dina val.

Nu ska jag försöka hjälpa med miljonfrågorna!

 1. Dom valen du har gjort kommer funka på lång sikt, inget att påpeka.
 2. Dessa avgifter låter för mig ganska höga bara för att förvalta pengarna.
  Skulle därför säga, om du har möjligheten att göra det, försöka byta till någon annan förvaltare till pensionen.
  Avanza tycker jag har en bra och billig lösning på tjänstepensionen, du kan kolla upp där!

  Ditt fondval däremot tycker jag funkar jättebra.

Återkom om du har några fler frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag undrar verkligen om du inte kan flytta din ITPK? Jag kunde iaf 2018 flytta dom från Alecta och valde då SPP och deras globala aktiefond.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tomas
 2. Vit pil

  Det kan säkert stämma, jag har tyvärr inte den informationen.

  Ibland kan dom ta ut en kostnad för flytten, men det kan vara värt det ibland.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-07 klockan 19:56 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.