Tomtmark privat eller bolag
Sök:

Tomtmark privat eller bolag

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Företagaren

ställde för sedan frågan: Tomtmark privat eller bolag

Jag äger i dagsläget en avstyckad tomt som jag inte har några planer att göra något med på åtminstone 5-10 år. Vi köpte den (privat) för att kunna kontrollera vilka grannar vi ska få.

Jag driver även en firma som ger ~500tkr överskott per år. Jag leker med tanken att sälja tomten till företaget, mest för att slippa stå med massa lån privat. På sikt skulle jag vilja bygga ett hus på tomten och hyra ut det.

Vilka för/nackdelar finns med att göra detta? Får man ens göra det skattemässigt eller räknas det som skatteplanering?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du får inte sälja tomten till ett överpris till bolaget. Det skulle med all rätt ses som ett försök att få ut pengar ur bolaget utan att betala skatt för dem.

Att ett aktiebolag äger en tomt är inget konstigt, så Skattemyndigheten kan inget säga. Men än en gång, sälj den till bolaget till marknadspris.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för svar! Hade faktiskt planerat att sälja tomten till taxeringsvärdet, för att bli av med dyra privata lån som vi har på tomten.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Företagaren

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-12 klockan 09:54 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂