Topplån eller ej
Sök:

Topplån eller ej

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sarah Charles

ställde för sedan frågan: Topplån eller ej

Hej, hoppas ni kan hjälpa mig med denna fråga. Jag och min sambo ska eventuellt köpa en bostad. Vår frågeställning är hur mycket man bör gå in med i handpenning i bostaden. Min sambo är av åsikten att man ska gå in med så lite handpenning som möjligt(cirka 10-20%), detta för att kunna ha pengarna utanför bostaden för andra investeringar. Dessa pengar som man skulle ha utanför bostaden skulle isf vara exponderad mot börsen(med allt som kommer med det, risk, avkastning etc.). Min åsikt är att man ska lägga in cirka 30% av bostadens värde för att dra ner på räntekostaderna. Se exempel på bostad nedan. Har ni någon generell tanke om vilket alternativ som är bättre än det andra över sikt, vilket som är förenat med större risk etc.?  STORT tack för hjälpen avs detta.

1
2

Pris
6 975 000
6 975 000

Kontantinsats
1 395 000
2 100 000

Ränta
1,59
1,59

Avgift
2 753
2 753

Månadskostnad
17 198
11 308

Amortering
9 300
4 063

Räntekostnad
5 175
4 522

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag antar att du menar kontantinsats och inte handpenning (handpenning brukar vara 10% av bostadspriset och brukar ges som säkerhet för att visa att man är seriös).

Oavsett vilken summa ni lägger som kontantinsats skulle jag åtminstone rekommendera att lägga 15% av bostadspriset för att på så sätt slippa dyra blancolån. De brukar ju ligga kring 3-5% (individuellt såklart).

Min personliga åsikt är att lägga mer än 15% är onödigt eftersom att räntan är så pass låg (1,59%) och att de pengarna mår bättre på börsen med en snittavkastning på 7% / år över en 10 års period.

Skulle personligen säga att det är säkrare att investera pengarna långsiktigt på börsen än att köpa en bostadsrätt. Men ska man köpa en bostadsrätt så skall man bo där 5 år+ för att inte heller riskera att bostadsrätten sjunker i värde.

Det var mina personliga åsikter hoppas att det hjälper dig något.

Med vänlig hälsning Tobias

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du gör dig själv en otjänst genom att räkna så som du gör, då vill han nog inte lägga in mer, om han ska tjäna 5175-4522 = 650 kr i månaden. Det många glömmer bort dock är att man får mycket bättre ränta på HELA lånet om man går ner i belåningsgrad.

Nu har jag tittat på SBAB för det är lätt att få fram räntor därifrån.

Lägenhetens värde: 6 975 000 kr
Räntesats vid 80% belåningsgrad: 1,63%
Räntesats vid 70% belåningsgrad: 1,39%

Räntekostnad vid 80% belåningsgrad: 7580 (5306)kr
Räntekostnad vid 70% belåningsgrad: 5656 (3959)kr

På de 697 500kr ni lägger in extra för att gå ner i 70% belåningsgrad sparar ni 16 164kr varje år. Det är en årlig avkastning på 2,3% (och ingen skatt på det). Så det är som att sätta in pengarna på ett sparkonto med 3,3 % ränta. Rätt bra tycker jag.

Inte nog med det, man armorterar också ca 5300kr mindre i månaden, som man kan lägga på börsen isf.

Det är klart att matematiskt så tjänar man mer på att ta så höga lån som möjligt och smälla in allt på börsen men det är hög risk. Om ni redan hade haft detta huset med 70 % belåningsgrad hade han då tagit ett lån på 697500kr och kastat in på börsen? För det är i praktiken det han gör.

 

/Johan

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Räknar man bara på det så är det nog låna så mycket som möjligt som gäller. Iaf upp till 85% så att ni kan få vanligt bolån. Men det ökar ju såklart risken i er ekonomi. Hur ser resten av er ekonomi ut? Har ni redan mycket pengar på börsen eller andra ställen så kanske det är en risk värd att ta? Det går alltså inte att säga så mycket mer utan att veta hur hela er ekonomiska situation ser ut.

Personligen eftersträvar jag nog lite lägre risk och därmed lägre belåningsgrad, om det är så att 30% kontantinsats skulle motsvara nästan alla era pengar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-21 klockan 15:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.