Total kalkyl
Sök:

Total kalkyl

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sid Lilja

ställde för sedan frågan: Total kalkyl

(Med risk för att ha felplacerat frågan)

Hej, håller på att självutbilda mig själv inom investering och sparande – men jag har lite svårt att få ihop numrena.

Är det möjligt för er att göra en kalkyl som inkluderar följande: Ränta-på-ränta, fondavgift/förvaltningsavgift, månadsvis insättning, och skattesats. Verktygen ni har tenderar att lämna en eller annan faktor ute, och det påverkar siffrorna. En kalkyl på räntan säger en sak, en annan kalkyl kommer med annat Jag kan därför inte med säkerhet planera mig fram eller uppskatta sifforna som sanningsenliga.

Ta denna https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-for-fondavgifter/ Men månadsvis insättning är utelämnande likaså skattesatsen. Denna kalkylen https://rikatillsammans.se/verktyg/kalkylator-rakna-pa-ranta-pa-ranta/ lämnar fondavgiften utanför.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Svaret på din fråga är nej.

Skatter, fondavgifter, inflation, mm ändrar sig hela tiden.  Inte ens våra bestämmande politiker vet framtida skattesatser. Vad gäller fondavgifter är det troligt att de går ner, men i vilken takt vet ingen.

Ingen vet heller den framtida börsutvecklingen. Här har vi i alla fall en över 100 år lång historik, som gör att vi hjälpligt kan gör en långsiktig progos på fem-tio år.

Paradoxalt nog innebär alltså en förfinad kalkyl att osäkerheten ökar rejält. Att göra en  kalkyl som du efterfrågar är alltså lika svårt som att göra en kalkyl över sin framtida lycka.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utöver Nestors utmärkta svar så kan jag tillägga att den avkastning vi pratar om alltid har avgifter borträknat, så när vi säger 8% så är det EFTER avgift och då är det ointressant att räkna bort avgift i en modell.

Kalkylen Jan har inkluderar månadsvis insättning och ett eventuellt startbelopp. Förväntad avkastning är hela procent och är EFTER avgifter, vilket också fonderna redovisar.

Och precis som Nestor skriver så kan inte politikerna enas om skattereglerna. När vänstern fick igenom höjd skatt på ISK med motivering att ensamstående föräldrar skulle ha råd att köpa stövlar till barnen så kan de fortsätta att höja skatten med motivering att de måste har råd att köpa strumpor också. Vi har ingen aning…

/Indexpatronen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-12 klockan 03:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.