Total nybörjare
Sök:

Total nybörjare

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hannah

ställde för sedan frågan: Total nybörjare

Vi har öppnat varsitt ISK-konto hos Avanza – ungefär så långt har vi kommit. Vi är båda 50 och behöver spara pengar till pensionen. Hur börjar vi? Hur ska vi tänka kring ett långsiktigt och stabilt sparande som inte är superkomplicerat? Vill gärna ha exempel på hur andra gjort, bara för att förstå tänket.

Det finns 1 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej Hannah!

Alla har vi våra olika sätt att tjäna pengar på börsen och alla har vi våra olika mål. Att gå in på hur min strategi ser ut kanske inte riktigt passar för dig och du kanske inte heller är med på varför den ser ut som den gör. Jag skulle rekommendera dig att ta dig igenom guiden för hur man kan komma igång att spara samt att lyssna på lite poddar eller dylikt om hur det funkar. Medan du sätter dig in i allt detta och utefter detta formar din ambitionsnivå så tycker jag du omgående kan börja med att skapa ett månadssparande i en globalfond. Exempelvis Avanza global. Det räcker gott och väl att börja med en globalfond tills du vill utforma din egna portfölj. Du kan också ta inspiration av Jans olika portföljer, exempelvis nybörjarportföljen eller globala barnportföljen för lite mer inspiration.

Sen är det viktigt att utforma en strategi så några punkter du kan ta med dig för att bygga en sådan är:
* När ska du använda dessa pengar, hur lång är sparhorisonten?
* Hur mycket har du tänkt att spara och hur mycket risk är du villig att ta?
* Hur ofta ska du balansera om portföljen (om du har fler än en fond/aktie)?

Kan tipsa om fyra-hinkar-principen som du kan läsa om här på sidan för att få en bra överblick på hur man kan sortera upp sina ”portföljer” och hur mycket risk man kan ta i varje osv.

Sen finns det mycket mer att tänka på men hojta till om du har fler funderingar.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-23 klockan 22:45 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.