Total räntefond index eller kort räntefond
Sök:

Total räntefond index eller kort räntefond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Fredrik

ställde för sedan frågan: Total räntefond index eller kort räntefond

Hej allesammans. Jag hade en liten fundering gällande den korta räntedelen i en permanentportfölj som verkar vara lite svår att komma till grunden med då det inte finns lika mycket diskussioner om ränteindex fonder på nätet. Jag har en större summa för en mindre tidsperiod på cirka 2-5 år och håller på att bygga ihop en permanent portfölj.

Jag är relativt insatt och vet för det mesta vad jag håller på med men har lite svårt att hitta ett svar på en fundering gällande egenskaperna och skillnaderna mellan en kort ränteindex fond och en total aggregate bond index fond och villken som potentiellt skulle lämpa sig bäst för en permanent porfölj.

Jag har provat att backtesta två olika portföljer på portfolio visualizer på den amerikanska börsen (då globala korta och långa räntefonder inte finns tillgängliga för backtesting)

Jag har backtestat en portfölj tillbaka till 1987 med 30% aktier, 25% korta räntefonder, 25% långa räntefonder och 20% guld och det intressanta är att varken risken i form av standard deviation och max drawdown eller marknadskorrelationen ändras särskilt mycket över denna perioden utan de har praktiskt taget trackat varandra ganska väl, nästan oberoende av vilket 5 års period man kollar på.

Så till min fråga, skulle en global total aggregate bond index fond såsom till exempel Ishares ETF (EUNU) eller (EUNA) kunna passa in i den korta räntedelen utav en permanenta portfölj?

Det känns som att den bör ha en mycket större risk och en mycket större korrelation med börsen i och med att en sådan fond i skrivande stund har cirka 40% räntor med löptider över 7 år, en genomsnittlig löptid på cirka 7 år samt endast 56% av sina räntor i statliga skulder. Men åtminstone i backtests så verkar den inte visa en väldigt mycket större tendens till varken risk eller marknadskorrelation jämfört med en kort räntefond, även över olika tidsperioder.

Skulle vara kul att höra andras ressonemang om detta.

MVH / Fredrik

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Långa obligationer kan gå ner om marknadsräntan går upp. Ju längre löptid ju högre risk.

Jag läste att ett bra alternativ är en realränteobligation eftersom den skyddar mot inflation.

Jag tycker du kan läsa några böcker om Asset Allocation, t.ex. ”All about asset allocation”. Tror den finns på Adlibris.

Jag skulle nog valt lite av varje, eftersom man inte vet vad som händer i framtiden. Dvs både korta och långa och reala obligationer.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag uppskattar kommentaren men jag anser inte riktigt att detta direkt berör frågan. Jag håller med om sentimentet om att det generellt sett är bra att sprida ut löptiderna och olika typer av räntefonder vilket man automatiskt gör i en permanent portfölj i och med att 2 två olika kvadranter med korta respektiva långa ränte indexfonder.

  Frågan i detta fallet berör snarare skillnaderna mellan en total ränteindex fond och en kort ränteindex fond och huruvida den totala ränte indexfonden är ett lämpligt substitut för delen med 25% korta räntefonder i konstruktionen av en permanent portfölj och potentiella för och nackdelar mellan de båda alternativen.

  Mina resonnemang hittills är att den totala räntemarknads fonden har potentiellt större diversifiering samt en liknande riskjusterad avkastning med potential för högre slutavkastning jämfört med en kort räntefond på 0-3 år.

  Dock så undrar jag om den marginellt högre marknadskorrelationen och risken hos en total ränteindex fond lämpar sig för vad som bör vara den minst riskfyllda delen av en permanent portfölj och huruvida den kommer att bete sig på ett liknande sätt och uppfylla samma roll som en portfölj med 25% korta räntefonder.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Fredrik

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-08 klockan 19:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.