Traditionell försäkring istället för räntefonder pga ålder
Sök:

Traditionell försäkring istället för räntefonder pga ålder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Hasse

ställde för sedan frågan: Traditionell försäkring istället för räntefonder pga ålder

Då jag har mindre än 10 år kvar till pension tycker min försäkringsrådgivare att jag borde flytta över en stor del av mitt pensionsfondkapital till traditionell försäkring (med ”garanti”) hos t.ex. Skandia eller Folksam istället för att öka på andelen räntefonder i mina fondförsäkringar varefter jag närmar mig pension.

Jag åker på en rejäl flyttavgift då jag isåfall byter bolag, men förutom det.. Vad är fördelarna respektive nackdelarna med rådgivarens förslag?

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nackdelen för dig är att du med största sannolikhet kommer förlora på det. Fördelen för förvaltarna är att de tjänar stora pengar på garantilösningar.

Jag tycker du kan tänka precis som AP7 Såfa i PPM. Den växlar in 3% räntefond per år fram till 75 år då den stannar på 66% räntefond och 33% aktiefond.

På Pensionsmyndighetens hemsida finns bra information om hur AP7 Såfa omfördelas efter 55.

https://www.pensionsmyndigheten.se/forsta-din-pension/valj-och-byt-fonder/ap7-safa-och-statens-ovriga-sparalternativ-for-premiepensionen

Jag kommer förmodligen göra likadant med mitt privata sparande och mitt tjänstepensionssparande. Jag kommer lägga in en lång ränte- eller obligationsfond och aktiedelen bara i en globalfond, precis som i AP7 Såfa.

Jag hade inte lagt över till en traditionell från en fond.

Vad har du för fond/fonder och bolag idag?

Jag har SPP för min ITPK (valbara delen inom ITP) där jag har 100% SPP Aktiefond Global. Sen har jag två privata vilande hos Avanza 100% i Avanza Global, och till sist en gammal SAF-LO och PA16 som båda ligger hos LF i deras LF Global Indexnära.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-29 klockan 07:51 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.