Tre konsulter med egna AB startar ett fjärde gemensamt AB
Sök:

Tre konsulter med egna AB startar ett fjärde gemensamt AB

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Karin

ställde för sedan frågan: Tre konsulter med egna AB startar ett fjärde gemensamt AB

Vi är tre konsulter som bedriver egna aktiebolag, men har bestämt oss för att verka i ett samarbete med gemensamt varumärke och gemensamma kunder. Vi kommer därför starta ett fjärde AB som ägs till 1/3 var och som kommer bli avtalspart för alla nya uppdrag. För detta har vi skrivit ett aktieägaravtal för att reglera villkor och samarbete. Vi kommer via våra individuella AB fakturera det gemensamma AB som sedan fakturerar kunden. Vi kommer vara anställa i våra individuella AB.

Ägare av det gemensamma bolaget är våra tre individuella aktiebolag. Hur hanterar jag detta i bokföringen? Kan min tredjedel av aktiekapitalet betalas från 1935 och hur bokförs detta? Vad behöver jag tänka på när det gäller skatter och vinster med detta upplägg? Har ni några andra medskick eller är detta ett vanligt och beprövat upplägg?

Alternativet skulle vara att äga bolaget tillsammans som privatpersoner, vad gör det för skillnad? Mina partners menade att det är mer attraktivt att äga det gemensamma bolaget via sitt individuella bolag vid en framtida försäljning.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag kan inte själva bokföringsdelen, den får du ta med en redovisningskonsult (eller någon läsare kanske kan hjälpa till) – men i grunden är det ett sunt och ett ganska vanligt upplägg i den här typen av situationer.

Det enda som jag kan komma på (men är inte 100 % säker) där det är bättre att äga det privat är om ni har många anställda i bolaget och på det sättet får ett stort löneutrymme som grund för utdelning.

Lycka till med ert företagande! 👍

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-12-19 klockan 21:06 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.