Trick vid börsintro
Sök:

Trick vid börsintro

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sanna

ställde för sedan frågan: Trick vid börsintro

Hejsan!

Visst finns det något trick när man ska söka tilldelning inför börsintroduktion, så man slipper sitta in pengar på sitt ISK utifrån att man kanske inte får tilldelningen, så att man kan slippa beskattas så att säga helt i onödan. Det ska vara ngt sorts lån på Avanza? Jag önskar instruktioner exakt för hur man gör steg för steg för att göra just detta  :)

stort tack på för hand till den som kan ge svar.

Vänlig hälsn Sanna

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är bara ca 0,5% skatt på beloppet du sätter in iaf. På 13 000 kr ”betalar” du 65 kr för att delta i en börs introduktion. Uppsidan är låt oss säga 10% med 80% sannolikhet att inträffa. Det är 1300 kr * 0,8 (80%) = 1040 kr.

Så du betalar 65 kr för att få 1040 kr. Fast man får inte glömma att 20% sannolikheten för förlust kommer inträffa. Det här är om man deltar med samma summa hela tiden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det blir ca 0,5% i skatt om man deltar i börsintroduktion och behåller fonden ett år. (I år är skatten dock lite lägre, 0,375%).

  Om man säljer direkt (eller inom samma kvartal) och tar ut pengarna från kontot blir skatten endast en fjärdedel av det.
  65 kr : 4 = 16 kr

  Men jag skulle nog ändå behålla pengarna kvar på ISK eftersom det kommer säkert att dyka upp fler tillfällen när man kan delta i börsintroduktioner. På ett ISK får man ju betala skatt för varje enskild insättning (ca 0,1% i skatt för det insatta beloppet).

  Hur beskattas ett ISK?
  https://www.avanza.se/lar-dig-mer/avanza-akademin/skatt-deklaration/hur-beskattas-ett-isk.html

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Sanna!

Du kan ansöka om Avanzas värdepapperskredit här:

https://www.avanza.se/lana/superlanet.html

När du väl fått lånet beviljat ser du på ditt ISK-konto att summan under ”Tillgängligt för köp” ökat (förutsätt att du har godkända värdepapper på ditt konto).

För att utnyttja krediten är det bara att shoppa loss. Pengarna flyttas automatiskt från kreditkontot till ditt ISK vid behov.

Däremot flyttas pengarna inte tillbaka automatiskt till kreditkontot om du får in pengar på ditt ISK genom exempelvis aktieutdelning eller försäljning. Detta för att du inte ska dra på dig insättningsskatt i onödan av att pengarna flyttas fram och tillbaka.

Om du har likvider på ditt ISK samtidigt som du har utnyttjad kredit kompenserar Avanza för detta genom att betala dig ränta på ditt ISK som motsvarar din låneränta. Det gör att du i praktiken bara betalar ränta för nettoskulden, och det spelar för räntans skull ingen roll hur pengarna är fördelade mellan ISK och kreditkontot.

Däremot bryr sig staten om hur mycket tillgångar du har på ISK vid kvartalsskiftena, och du måste betala skatt för detta. Om du har massor med pengar på ISK, och massor med skulder på kreditkontot, betalar du bara ränta för den lilla nettoskulden till Avanza, men staten struntar i kreditkontot och beskattar ditt ISK fullt ut.

Avanza har ganska karga regler för vilka värdepapper som är belåningsbara, jämfört med exempelvis Nordnet.

Du hittar listan här med godkända värdepapper här:
https://www.avanza.se/lana/superlanet.html/superloan-securities

Tänk på att det är olika hög ränta beroende på hur mycket av din kredit du utnyttjar.

Din tillgängliga kredit minskar om börsen går ner, så om du ligger nära max belåning kan du råka ut för tvångsförsäljning vid en nedgång. Det innebär att Avanza tar sig friheten att godtyckligt sälja dina värdepapper och debitera straffavgifter för att de tvingas göra detta.

Även om jag inte är riktigt 100 % nöjd med utformningen av Avanzas värdepapperskredit anser jag att det är något man bör ha. Så länge man inte utnyttjar den är den gratis, och den gör att sådant som deltagande i börsintroduktioner fungerar väldigt smidigt.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Banker rapporterar kredit som insättning om man använder kredit att köper värderpapper. Jag vet inte om Avanza visade det på ISK kvartal utdrag eller inte.
  ”Det innebär att varje gång en kontoinnehavare utnyttjar en kredit ska detta ses som en egen inbetalning på investeringssparkontot som ökar kapitalunderlaget.”

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Stort tack för era kommentarer och svar! Mvh Sanna

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sanna

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-28 klockan 15:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂