Trygg placering av 2,5 Mkr?
Sök:

Trygg placering av 2,5 Mkr?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av T

Den här artikeln publicerades 2017-07-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Trygg placering av 2,5 Mkr?

Hejsan,

Jag har 2,5 miljoner kronor på bankkonto och jag har förmånen att kunna månadsspara15 tusen kronor. Jag har aldrig investerat mina pengar i värdepapper men kanske är det dags att nu ”ställa om” från pengapåse till pengamaskin. Jag är helt ointresserad av att ha börsindex som måttstock eller jämförelsetal för mina investeringar. Jag vill istället ha tryggast möjliga möjlighet att få en årlig avkastning på 5% under de kommande 10 – 15 åren. 5% kan kanske tyckas vara en lågt ställd förhoppning, men ränta-på-ränta-effekten ger en bra avkastning på satsade 2,5 miljoner och 15 tusen kronor varje månad. Så långt känns allt bra, begripligt och rätt, men…. Vad bör investeringen bestå av och när bör den göras (all in nu eller under en viss tidsperiod)? 2,5 miljoner kronor i nybörjarportföljen eller finns det andra alternativ?

Tacksam för alla kloka synpunkter, idéer och förslag.

/T (som vill sova gott om natten och som inte vill läsa ekonomisidorna i morgontidningen)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

5% i avkastning är inte att ha låga förväntningar. Tvärtom så är det en ganska realistisk nivå enligt Morningstars analys.

Att gå in med 2,5 Mkr direkt på börsen är kanske inte den bästa idén, jag tror mer på att du går in med en bestämd summa t ex varje kvartal. En större klumpsumma kan man gå in med inledningsvis, men börsen är enligt många bedömare övervärderad just nu. Kanske kommer det en rejäl krasch och frågan du måste ställa dig är om du vill vänta in kraschen istället.

Inte kul att ha gått all in på börsen för att råka ut för en stor krasch efter ett par år.

Annars är nybörjarportföljen bra med en stor del räntefonder, i princip likadan som norrmännens Oljefond. :)

Kanske vill du fundera på att öka räntedelen rejält till att börja med? T ex 80% räntor och 20% fonder? Skulle börsen t ex krascha med 50% så har du ändå skyddat portföljen mycket bra.

Rikatillsammans portföljen är också ett alternativ, där varje tillgångslag inte överstiger 25% och ska klara sig i ”alla väder”.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Har inget mer att komplettera John svar med än direktlänk till artikeln om att sprida ut det över tid. Var inte rädd att använda en rätt lång tidsperiod med flera år.

  – Sprida ut över tid eller gå all-in

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-06 klockan 22:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.