Tumregel: Investera inte pengar som du inte har råd att förlora
Sök:

Tumregel: Investera inte pengar som du inte har råd att förlora

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marie-Louise

ställde för sedan frågan: Tumregel: Investera inte pengar som du inte har råd att förlora

Hej, i en av artiklarna skriver Jan att en tumregel är att inte investera pengar som du inte har råd att förlora.

Jag har investerat 200.000 (del av ett arv) utifrån den globala barnportföljen, som jag kan tänkta mig plocka ut om ca 10-12 år. Pengarna behöver jag fylla ut min pension med, som inte alls kommer att vara hög när jag pensioneras om ca 6 år. Jag har ”andra” pengar att fylla ut med från 65 års ålder. På sätt och vis har jag inte råd att förlora dessa pengar, då de kommer att vara viktigt tillskott till min pension. Enligt tumregeln bör jag då inte investera dessa pengar? Ska de då hellre stå i ett sparkonto? Det känns onekligen tråkigt att ”bara” ha dem på ett sparkonto, när tidshorisonten är så lång.

En annan fråga är: Om man kommer upp till 950 000 kr i tillgångar på en bank, investerade pengar i ISK-konto/konton samt på sparkonto, ska man då fortsätta spara andra pengar i ny bank, med tanke på insättningsgarantin då man inte blir ersatt mer om banken går i konkurs?
Jag tänker nu på tillgångar i Avanza, eller kan jag överskrida den gränsen?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Att ha en så pass stor summa på ett sparkonto (även om man har en viss ränta på det) innebär att man förlorar avkastning under en så pass lång period. Mer om det här: https://rikatillsammans.se/ekonomisk-barnmisshandel-ar-att-spara-till-barnen-pa-ett-bankkonto/

En fördelning där du placerar 50-60% i olika aktiefonder och resten i räntefonder eller på sparkonto är ett alternativ som kan passa.

Om ISK från Avanzas hemsida:

”Kontot omfattas av den statliga insättningsgarantin enligt beslut av Riksgälden. Varje kund har rätt till ersättning för sin sammanlagda kontobehållning i banken med ett belopp som motsvarar högst 950 000 SEK.Riksgälden ska göra ersättningen tillgänglig inom 7 arbetsdagar från den dag banken försattes i konkurs eller Finansinspektionen beslutade att garantin ska träda in.”

På ISK har vi även Investerarskyddet, som gäller detta:

 • för ett belopp på högst 250 000 kronor,
 • om du som kund inte kan få ut värdepapper eller pengar som en bank eller ett värdepappersbolag hanterar eller tagit emot för din räkning för att utföra en investeringstjänst och
 • institutet har gått i konkurs

Hälsningar
Elin

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ett tänkvärt resonemang. Jag har läst om vissa riktigt dåliga är då börsen har gått väldigt dåligt, och det vill man inte uppleva med sina egna pengar, trots en tidshorisont på 10-12 år kan pengarna ha svårt att återhämta sig.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie-Louise

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Om du ska pensioneras om 6 år bör du ha en ungefärlig fördelning: 60% ränta 40% risk.

Det gäller dock om du behöver ta ut alla 200000 om exakt 6 år, behöver du bara ta ut säg 50000 om 6 år och de övriga 150000 först om 8 år kan du justera upp risken lite till, säg att du kan ha 50/50 i ett år, sedan justera ner mot 60/40 och på så vis trappa ner risken ju närmare behovet av pengarna närmar sig.

Det är ingen kul känsla att spara 6 år med hög risk där man tjänar mycket pengar och på det sjätte året när man ska köpa hus kraschar värdet till 50%

Jag tycker att globala barnportföljen är lite väl hög risk om du tror att du faktiskt behöver pengarna inom 10 år, men det är ju helt och hållet personligt.

Insättningsgaranti tror jag gäller per Konto inte per bank, men det är jag inte helt säker på

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Insättningsgarantin ersätter kapital och upplupen ränta upp till 950 000 kronor per person och institut d.v.s. per bank oberoende av hur många konton du har i samma bank.
  Har du mer än 900 000 hade jag startat ett sparkonto på ännu en bank. Gå in och kollar på compricer och filtrera på institut med insättningsgaranti.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  T
 2. Vit pil

  Tack för tipset. Avanza erbjuder mycket bra möjligheter att köpa och sälja fonder, vilket jag inte vet om andra banker har liknande tjänst.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie-Louise
 3. Vit pil

  Tack Per för tänkvärt resonemang. Ska jag blanda räntefonder kort, och räntefonder lång 50/50? Och vad gäller riskdelen, en fördelning 70/30, global indexfond och tillväxtfond?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marie-Louise

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-05 klockan 16:50 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.