Två frågor om alternativ investeringar: Afrika och små fastigheter i Sverige
Sök:

Två frågor om alternativ investeringar: Afrika och små fastigheter i Sverige

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Carl Rydholm

ställde för sedan frågan: Två frågor om alternativ investeringar: Afrika och små fastigheter i Sverige

Hej Jan,

Bra podd och blogg! Har inspirerat mig att bli mer aktiv med mina investeringar igen (Väntat i 4 år på den stora kraschen..). Men efter att lyssnat på dig och läst ”Winning the losers game” så står det klart att det är svårt att tajma marknaden. 2 frågor:

 1. Investera i Ghana, Nigeria eller Kenya på ett bra sätt? – Läste precis klart Factfullnes av Rosling som säger att Afrika kommer växa från 1 till 3 miljarder människor 2040 och han tror att de bästa investeringarna kommer finnas i Ghana. Nigeria och Kenya – Därför undrar jag om du vet något bra sätt utnyttja den mega-trenden?
 2. Finns det/känner du till fler exempel/förebilder/mentorer än Annika B som lyckats bra med att köpa små fastigheter (gärna i Skåne då jag bor i Malmö)? Är det enklare att lyckas med detta i USA historiskt sett eller ser man bara fler exempel eftersom de är så många mer? T.ex. den här stjärnan..https://www.youtube.com/watch?v=4o3NVOQp4jo

Tack på förhand och fortsätt med ett bra arbete!

 

mvh

Carl

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ingen har svarat så jag tar mig friheten att lämna ett par  synpunkter.

En kraftig befolkningstillväxt behöver inte betyda att ekonomin blir bättre. Det är först när man fått befolkningsutvecklingen under kontroll som tillväxten kommer. Se på Indien och Kina.

Sverige med för den delen. Rekordåren kom på 50 och 60talen, inte på 20 och 30talen då det fanns fem-tio ungar i varje stuga.

Många afrikanska länder plågas dessutom av en enorm korruption.

När det gäller mindre fastigheter skall man vara försiktig. Man bör ha en hög kompetens, gärna med en bakgrund i byggbranschen. Har man tur går det säkert att hitta ett enstaka objekt som kan ge vinst. Som affärsidé är det betydligt svårare.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Håller med. Jag tror det är viktigt att inte blanda ihop demografi, BNP-tillväxt med aktiemarknaden. Aktiemarknaden har historiskt sett presterat bäst i politiskt stabila länder med goda institutioner.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  CL

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag tror också på Afrika och sparar en del i JPM Africa Equity A perf (acc) USD. Dock väldigt små summor och väl medveten att det kan gå illa. Aftika har också många utmaningar framför sig och det finns inga indexfonder för Afrika.

 

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-16 klockan 14:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.