Tveskam till ISK
Sök:

Tveskam till ISK

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Björn Borg

ställde för sedan frågan: Tveskam till ISK

Hej

Jag börjar bli ganska tveksam för att använda mig av ett ISK konto. Det är nu andra året jag kommer få betala vinstskatt fast att jag har gjort orealiserade förluster. Först 2018 och nu 2020.

Hade man haft sin globalfond på ett depåkonto hade man kunnat realisera förlusten idag på -30% och återinvestera pengarna i en likvärdig globalfond direkt nästa dag. Tex från LF global till Avanza global eller tvärt om.

på så sätt minskar man sin inkomstskatt nästkommande år.

 

I årets deklaration fick jag en ordentlig skattesmäll som måste betalas. Inte så kul nu när man redan är 100tals tusen back….👎🏻👎🏻👎🏻

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du investerar väl för att du förväntar dig att gå med vinst på längre sikt?

Ifall du hade kört på din nya metod så hade du realiserat en förlust idag, men när du i framtiden äntligen lyckas gå med vinst så är då vinsten större än vad den hade varit om du inte hade realiserat förlusten. Då får du betala mer vinstskatt när du säljer. På det sättet jämnar det ut sig och du har egentligen bara skjutit skatten på framtiden. Enda sätter som ditt upplägg skulle kunna göra nytta, som jag ser det, är om du tror att politikerna kommer sänka kapitalskatten i framtiden (det tror inte jag, snarare tvärtom).

ISK är det rätta valet så länge du tror att dina investeringar i snitt ska ge mer än statslåneräntan plus en procentenhet (ca 1,5 % just nu). Sedan kommer aktiefonder inte att ge det varje år eftersom de svänger både uppåt och nedåt, men på lång sikt hoppaa du väl ändå göra vinster som är bättre än 1,5%? Chilla lite.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nu vill ju staten dessutom att företagen skall slopa all utdelning. Detta gör ju ISK till ett ännu sämre alternativ för oss sparare detta året. Men skatt vill de ändå ha.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Gunde Rossander
 2. Vit pil

  Skaffa ett KF (kapitalförsäkring) avanza har

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Göran Ljungsjö

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-27 klockan 22:48 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂