Tyska ETF:er som följer USA
Sök:

Tyska ETF:er som följer USA

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Oskar

ställde för sedan frågan: Tyska ETF:er som följer USA

Angående att avanza just släppt tyska etf:er. Jag undrar hur det fungerar när tyska etf:er likt S&P 500 UCITS ETF (USD) Distributing (VUSA) följer S&P 500 i USA. Dvs tyska etf:en handlas under andra öppettider än usa.  Det är väl egentligen ungefär samma logik som att tex traditionella fonder som Länsförsäkringar usa indexnära följer usa. Men är det någon som har en bra föklaring på hur det fungerar?

Nu under dagen rör sig tyska vanguard-etf:en utifrån futures på sp500 som det verkar men den bör ju balanseras varje dag utifrån vad underliggande faktiskt är värt just nu. Är det en market maker som ställer priser?

 

Mvh

Oskar

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Oskar!

Tror att det är emittenten av ETF:en som står som MM, antar att dom beräknar kursen på ETF:en utifrån gårdagens stängningskurs plus utvecklingen på terminen sedan stängningen. Däremot är jag inte säker på mitt svar men känns rimligt.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Din fråga är hur ETF:er prissätter ”stela” tillgångar. Svar: modeller.

Det är indexskaparen (t.ex. MSCI) som står för dem. Oftast sker det genom proxies som futures, bids, asks eller andra ETF:er. Denna process är inte helt perfekt när marknaden är volatil. Då uppstår en osäkerhet som resulterar i högre spread (skillnaden mellan köp och säljkursen) eftersom APs (authorized participants eller marknadsgaranter på svenska) inte riktigt vet vad innehaven är värda.

Detta hände nyligen i mars när många ETF:er handlades till högre spread än vanligt. Ett annat exempel är när utländska primärmarknader stängdes ner i samband med börsraset 2008, men ETF:erna kunde fortfarande handlas på andra börser.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-03-17 klockan 11:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.