Underlag för egen sverigefond
Sök:

Underlag för egen sverigefond

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Underlag för egen sverigefond

Hej Jan,

Du pratar ju ofta om vikten av låga avgifter i valet av fonder. Jag vill ha en SIXRX fond i min portfölj istället för Spiltan Investmentbolag som du rekommenderar för nybörjarportföljen. Den bästa jag kan hitta som du också nämner är SEB Sverige Indexfond med en avgift på 0.42%. Det tycker jag känns lite högt för en Sverigefond. Min tanke var därför att sätta ihop en egen ”fond” utifrån billigare fonder. Jag tänkte mig något i stil med Nordnet Superfonden för att täcka in OMXB + en småbolagsfond (PLUS småbolag Sverige eller Xact Svenska Småbolag). Det verkar som att Lysa kör den typen av upplägg.

Mitt problem är att jag inte vet hur sammansättningen ska vara? Var kan jag läsa om det? Jag hittade en gammal artikel på aktiespararna som säger ”Konstellationen består av ungefär 60 procent stora bolag, 30 procent medelstora bolag, samt 10 procent småbolag.” Lysar verkar köra runt 15% småbolag? Sedan finns ju mikrobolagen. Är det något att bekymra sig med och hur stor procentuell del har mikrobolag?

Tacksam för hjälp i frågan!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Nja. Har sparat exempelvis 100 000 i SEBfonden kanske du kan tjäna 300 kr på ett sådant upplägg. Du får ändå inte exakt följsamhet mot index, samtidigt som du ofta måste balansera om.

Timpenningen blir katastrofalt låg, så för min del blir det aldrig aktuellt. Ser du detta däremot som en hobby där din arbetsinsats inte spelar någon roll, så kan det kanske kan vara ett alternativ.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt svar Nestor. Om detta blir mitt ”hobbyprojekt”, var hittar jag mer detaljerad information om indexsammansättningen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 2. Vit pil

  Jag har inget bra förslag. Det enda jag kan komma på är Aktiespararnas medlemstidning. Där presenteras varje månad en uppställning som förutom börskurser även redovisar bolagens börsvärde.

  Mikrobolagens börsvärde är marginellt jämfört med bolagen på de större listorna. Dessa borde du kunna bortse ifrån.

  Även om detta inte är intressant för mig, så önskar jag dig lycka till med ditt projekt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Simon!

Tänkte meddela dig att nu har SEB Sverige Indexfond sänkt förvaltningsavgiften till 0.27%.
Kanske inte är värt att göra en egen konstellation nu?

Berätta gärna hur du bestämmer dig för att göra och hur det har gått för dig!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Nej, då är det inte lönt. Tack för infon!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-09-11 klockan 12:11 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂