Undran kring fondrobotar
Sök:

Undran kring fondrobotar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon Nilsson

ställde för sedan frågan: Undran kring fondrobotar

Hej Jan!

Först vill jag bara uttrycka stor tacksamhet för den hjälp och vägledning ni har stått för i min ganska nystartade resa för en mer strukturerad privatekonomi. Er Youtube-kanal har fått rulla i bakgrunden många gånger de senaste månaderna.

Jag kör majoriteten av mitt sparande efter er globala barnportfölj med fokus på aktier i indexfonder och riskspridning. Jag har dock svårt att hitta anledningar att undvika fondrobot, annat än det stora intresset som på kort tid har byggts upp. Att själv se sina innehav och detaljstyra tycker jag mycket om men era argument för exempelvis Lysa är svåra att bortse från. Jag har ett avanzakonto och spanar just nu in Avanza Auto. Jag undrar helt enkelt om er åsikt om Avanza Auto som uttrycktes i avsnitt 86 står kvar. Jag vet till exempel att Avanza nu har sparkonto med ränta, vilket de inte hade när #86 gjordes och undrar om ni kan se om förbättringar gjorts angående just Avanza Auto sedan ni utvärderade det sist. Är det fortfarande en ganska hafsigt ihopsatt robot(?) som på egen hand nog inte ”flugit” eller har de förbättrat sig? Annars, är ni fortfarande av den åsikten att Lysa är bäst? Jag har pga allt positivt sammantaget precis börjat använda Lysa men hittar inte exakt vilka fonder mina pengar sätts i. Var har ni sett en sådan sammanfattning? Jag vet att ni pratade om tex Vanguard-fonder mm, men jag kan inte se någonstans, vart mina pengar allokeras, exakt i vilka fonder. Är väldigt intresserad av de specifika fonderna, även om de inte går att handla som privatperson. Det vore kul att se vilka fonder Lysa har tillgång till och läsa in sig mer på dom! Jag hoppas att mina två frågor går att utläsa ur detta. Annars väljer jag att skriva de kort här: Har Avanza Auto uppgraderats det senaste året? Var ser jag den exakta allokeringen hos Lysa?

Stort tack på förhand!

/Simon Nilsson

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Avanza Auto och Lysa är i princip samma sak. Svara på några frågor och få en blandfond. Lysa låter dig sätta exakt fördelning mellan räntor och aktier med ett skjutreglage medan Avanza Auto har satt upp sex olika fördefinierade intervall (6 fonder). Det blir i praktiken samma sak.

Men Lysa är både billigare och ställer bättre frågor. Det borde ge bättre beslutsunderlag och kanske även vara lättare för dig som kund att förstå vad du köper. Så jag ser då ingen anledning att välja Avanza Auto.

Det är inte katastrofdyrt med Avanza Auto heller men på en livstid blir det nog några tusenlappar i skillnad.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag tycker du ska satsa på fonder du känner för och inte välja någon robot. Varför betala för en tjänst som du kan göra själv. Du verkar ju påläst och kunnig för att klara den uppgiften.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-04-27 klockan 19:53 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.