Undrar hur ISK schablonbeskattning fungerar om man har flera konton?
Sök:

Undrar hur ISK schablonbeskattning fungerar om man har flera konton?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Christoffer

ställde för sedan frågan: Undrar hur ISK schablonbeskattning fungerar om man har flera konton?

Om jag placerar Globalfonder på Avanza ISK och Sverigefonder på Nordnet ISK. Räknas dessa två samman till ett räknetal och därifrån får vi fram schablonskatt? Alternativet beskattas de två ISK separat med varsin schablon?

Tacksam för svar

/Christoffer

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Som jag har förstått är det individuell beskattning.

/Fredrik

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ett är alltid Ett.  0.5 plus 0.5 är också ett. Om du har ett eller flera ISK spelar ingen roll. Skatten blir densamma.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är inte helt sant. Man skattar på insättningar i ISK så om man ombalanserar mellan portföljerna triggar man skatt. För att komma runt det kan man sälja av det som ska flyttas i slutet av ett kvartal och sätta in det i början av nästa kvartal. Då slipper man en av kvartalsbeskattningarna på pengarna. Men det är kanske lite bökigt och man tappar tid på marknaden (om man bryr sig om sådant).

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström
 2. Vit pil

  Ja vill man krångla till det och balansera mellan olika ISK så blir effekten den du beskriver.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack för svar, nu vet jag inte vem jag ska tro på – Nestor eller Fredrik. :)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Christoffer,

Om man läser din fråga så undrar du om dina ISK-konton på något sätt räknas samman, det gör de inte.

Varje ISK-konto redovisas separat på din inkomstdeklaration under ”7.0 Inkomst – kapital” / ”7.1 Schablonintäkter”.

Där redovisas varje ENSKILT konto från respektive investeringsinstitut. Om du sätter in 100 kr i månaden på ett ISK hos Avanza och 100 kr i månaden på ISK hos Nordnet kommer dessa inte räknas samman, utan schablonskatten räknas ut per konto och Avanza/Nordnet rapporterar till Skatteverket.

Även om du sparar exakt lika mycket till båda så kan skatten ändå vara olika om UTVECKLINGEN på kontona (alltså underliggande fonder) skiljer eftersom skatten beräknas på summan av värdet och insättningar.

Om du säljer fonder för 100 kr och flyttar från Avanza till Nordnet kommer du beskatta hundralappen en gång till (om man inte hittar någon magisk brytpunkt som Emil pratar om).

Läs mer här:

https://www.skatteverket.se/privat/skatter/vardepapper/investeringssparkontoisk.4.5fc8c94513259a4ba1d800037851.html

@Emil Vikström: Eftersom frågan inte rör ”skatteplanering” på ISK vid ombalansering så svarade jag endast på Christoffers fråga. Så mitt svar ”Som jag har förstått är det individuell beskattning.” stämmer även med Skatteverkets regler.

Det går säkerligen att hitta sätt att ombalansera mellan ISK-konton för att minimera skatteeffekten precis som Emil beskriver, men det är överkurs för mig.

@Christoffer; blev det tydligare nu?

/Fredrik

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Rätt så. Ombalansera mellan två ISK så håller jag med Fredrik. Jag tänkte mera på långsiktigt sparande utan överföringar när jag svarade.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-08-28 klockan 12:12 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂