Undvika Kina
Sök:

Undvika Kina

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av En som undrar

ställde för sedan frågan: Undvika Kina

Hur skall man spara sina pengar för att så lite som möjligt ska stödja en diktatur som Kina, där man behandlar sitt eget folk väldigt illa?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

köp en usa-fond, de är väl ärkerivaler

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Du stödjer inga verksamheter genom att äga aktier, den enda gången du eventuellt stödjer är om du är med i en emission där bolaget vill ta in mer pengar.

Sedan så kan du också stötta genom räntefonder som investerar i räntor i Kina.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lägg en sommar på att turisma i Kina istället. Jag har haft turen att vara där väldigt många gånger. När jag var liten var de flesta fattiga, nu är de flesta medelklass. Diktatur behöver inte nödvändigtvis vara dåligt. I det här fallet har styret kunnat göra snabba beslut (istället för som här där inget parti får majoritet nuförtiden och man måste vänta på januari-avtal etc), och långsiktiga beslut (istället för som här där alla resultat måste komma inom 4 år annars förlorar man nästa val). Att göra populationen rik vet jag inte om jag klassar som ”behandlar sitt eget folk väldigt illa”. Det skulle jag hellre säga om t.ex. Indien, ett gigantiskt land med oändlig potential, men med en ledning som är helt inaktiv. Att besöka ett land är oftast en bättre strategi istället för att lyssna på vinklad media.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Demokrati behöver inte vara det bästa. En majoritet av svenska folket ville inte se en röd regering, ändå slutade det med att vi sitter med Löfven som statsminister.
  Det farligaste är om vi tror att vi lever i en demokrati, men när det i själva verket inte är så.
  När du riskerar att förlora arbetet p.g.a. du röstar på ”fel” parti.
  När media bedriver opinion och räddhågsna politiker låter sig styras av dem.
  När åsiktskorridoren blir allt smalare.
  När barnen tidigt i skolan får lära sig ”rätt” värdegrund.
  Angående Kina är det ett land jag inte vill besöka. Västvärlden har i sin girighet förlorat stora delar av sin produktion till just Kina. Massor av patent och varumärkesintrång har gjorts av Kina.
  Allt fler länder riskerar att bestraffas av Kina om man kritiserar dess regim. Detta kan ske genom landets företag inte får fler ordrar. Sverige som exportland är extremt utsatt.
  Själv gillar jag Japan och Sydkorea i Asien.

  2+
  Gravatar ikon för användaren
  Willy
 2. Vit pil

  Efter vad Kina gjorde mot världen med covid 19 ,det värsta man kan göra är att turista i landet ,Kina ska bojkottas på alla möjliga sätt underleverantörer ska ta hem allt tillverkning och vi ska betala mer för europeiskt tillverkning ,redan nu många tyska bilföretag undersöker möjligheterna att tillverka visa bildelar i östeuropeiska länder ,Kina är inte längre ett land att lita på ,vi måste vänja oss att betala mer för varor tillverkade i vår närhet ,allt har förändrats ingenting blir som innan pandemin.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 3. Vit pil

  Det värsta som man kan göra är att köra Volvo och lyssna på Spotify.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 4. Vit pil

  Hei Tale ,Globalisterna är förlorare i pandemins spår ,i Europa nationalismen och nationalstater växer ,EU -s makt kommer att minska markant och vi kommer att se flera länder som vill lämna unionen ,det är inte bra för ekonomin men är mkt.bra för trygghet och självförtroende.därför är bra att köra volvo tillverkad 100% i Sverige och konsumera svenskt.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 5. Vit pil

  @Erwin: Försöker du verkligen argumentera att corona är 1 lands fel?? Nu vet jag inte om du varit utanför Sverige, men det finns Väldigt många länder med djurmarknader där liknande virussmitta kan starta. Tvärtom, Kina var extremt effektiva att minimera spridningen av sjukdomen genom att göra en total lockdown.

  Kan vi inte ta en sekund och jämföra det med vad Löfven gjorde? Vi visste att vi hade svenskar i virusdrabbade Italien, ändå lät vi dom komma tillbaka utan att sitta i karantän. Direkt tillbaka i samhället och börja smitta andra.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Johan
 6. Vit pil

  Absolut det är Kinas fel ,jag tror inte på FHM, -s kompetens eller Löfven men jag tror på vad D.Trump säger, Kina var effektivt att bekämpa viruset men i början försökte mörka allt som kommunist diktaturer brukar göra ,sen alla dessa lux turister från Italien oxo bidrog till spridningen av smitta ,därför ar bra att begränsa rörelsefriheten i världen och låta flygbolag och resebolag gå i konkurs,att resa ska kosta mkt.mer i framtiden.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin
 7. Vit pil

  Erwin, du vet väl vem som äger Volvo? Men det finns många andra bolag i Sverige som också ägs av Kina. Jag är inte så glad av utvecklingen. Nyligen blev Kina en storägare i Norwegian. Ökar knappast norrmännens nationella självkänsla.

  Och vilka som är delägare i det multinationella företaget Spotify? Och i vilka företag är Spotify delägare?

  Jag ser nationalismen som ett stadium i mänsklighetens utveckling. Därför finns det procentuellt sett mer nationalister i t.ex. Kina och Ryssland än i de mer välutvecklade samhällena. Sen är ganska meningslöst att försöka påskynda utvecklingen genom att uppmuntra eller påtvinga någon att ta steget till nästa utvecklingsstadium innan tillräcklig mognad har uppnåtts.

  McDonalds är nog det svenskaste som vi har här i Sverige. Och tacos på fredag – den svenska nationalismen i ett nötskal.

  P.S. Jag kan hålla med att det är bra att konsumera svenskt. Kanske inte 100% men ändå.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 8. Vit pil

  Hej Tale, tyvärr allt vad du beskriver med Volvo ,Spotify är rätt, hoppas att Norwegian går i konkurs och norrmännen blir lika glada som jag ,men varför har detta gått så långt att plötsligt vi i sk.demokratier i väst tillåter ett kommunistiskt land som Kina tar över viktiga storbolag i Europa samtidigt går helt emot Ryssland politiskt och med ekonomiska sanktioner, varför är kineserna bättre .just nu med covid 19 blev bevisad att dom är vår värsta fiende D.Trump har rätt men vi dumma och giriga europeer fortfarande har tillverkning av varor i Kina ,men viruset har visat vår makt ,i 2 månader utan att jobba eller konsumera lyckades krossa hela världsekonomi ,på samma sätt kan vi göra med kinesiska produkter i mindre skala ,köp inte varor producerade i Kina enkelt ,betala mer för lokal eller europeiskt tillverkade varor allt från textil,elektronik,kläder,skor.glasögon,tänder, smycke.osv ,tvinga tillverkningen tillbaka i Europa eller Sverige ,små steg följs av stora förändringar och Ryssland ska vara en samarbetspartner i framtiden och inte en fiende.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det gäller inte bara Kina, det finns många andra länder där man behandlar sitt eget folk illa. För att inte glömma utländsk arbetskraft, gästarbetare, flyktingar och papperslösa som också bor i landet men inte tillhör till ”det egna folket”. För att inte tala om de etniska, politiska, ideologiska, religiösa, sexuella, ekonomiska och andra minoriteter och folkgrupper som har låg status.

Så hur ska man göra för att stödja dessa länder så lite som möjligt? Frågan är absurd.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är inte så stor skillnad på Kina och Sverige. Jämfört med Nordkorea. Du kan leva ett bra liv där. Spela samma spel. Man håller inte på med politik i Kina, man röstar inte. Man jobbar och lever sitt liv som i andra länder. Så länge man bara snackar skit om regeringen, polisen, m.m., privat så är det ingen fara. Inte publikt som på sociala medier. Då blir det polisförhör medans man är fastbunden.

De har kapitalism som vi har här.

Så du är i princip lika fri i Kina som i Sverige på grund utav att de har fria marknader. Det vill säga du kan starta företag, jobba för dig själv, bli ekonomiskt fri. Ha tillgång till många tjänster och varor.

Man kan säga att de flesta länder har frihet på ca 8 av 10. Kina kanske 6 av 10. Ryssland 7 av 10. Nordkorea 0 av 10. Så man vinner mycket på att bo i Kina jämfört med Nordkorea, och man vinner mer på att bo i Sverige eller USA, men inte lika mycket som det första steget, Nordkorea till Kina. Det vill säga det finns diminishing returns.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-02-20 klockan 21:29 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.