Ung person med ca 230 000 på sparkonto. Hur tänka?
Sök:

Ung person med ca 230 000 på sparkonto. Hur tänka?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

ställde för sedan frågan: Ung person med ca 230 000 på sparkonto. Hur tänka?

Hej,

1) Jag är en kille på 24 år som har 230 000 kr sittandes på ett vanligt sparkonto från Swedbank. Jag har vid det här laget förstått att jag måste börja investera mina pengar för att de ska växa, men hur min plan ska se ut är jag lite konfunderad över.

Min nuvarande livssituation ser ut som så att jag har ca 8000 kr över varje månad som enkelt skulle kunna infogas i olika sparformer, men hur länge denna situation kommer att fortgå är högst oklar. Det kan vara så att jag blir varslad om några månader, men även så att karusellen kan snurra på i ytterligare något/några år.

En annan faktor som jag behöver ta hänsyn till är att jag med stor sannolikhet kommer att börja studera på högskola inom en femårsperiod, och då kommer såklart pengasituationen förändras till det sämre. Jag funderar ofta över hur jag ska resonera kring potentiell CSN-belåning: ponera att jag vid tidpunkten för studier har en total förmögenhet som mer eller mindre kan täcka hela studiekostnaden (om man räknar in studiebidrag) så verkar det klokast att undvika belåning. Problemet med detta scenario är att jag mer eller mindre blir tvungen att successivt urholka min förmögenhet. Någon som kan flika in hur man bör tänka i detta scenario?

2) Till sist ska jag även tillägga att jag har 31 840 kr sittandes i något som heter Kapitalspar Fond hos Swedbank (Swedbank Robur Obligationsfond 15562 kr och Swedbank Robur Penningmarknad 16278 kr), men jag har knappt någon koll på vad det är för något, och om det är möjligt att få ut pengarna därifrån. Någon som vet något om detta?

Hälsningar
Jonas

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Jonas!

bra jobbat att du redan sparat ihop såpass mycket! Förutsätter att du inte kommer köpa boende eller liknande inför studierna (utan hyra). Inte heller att du kommer ha högre utgifter än fullt csn-bidrag och lån täcker. Samt att du har en längre horisont för kapitalet (10 år eller mer) och vill se det växa.

Jag hade då:

1. Investerat de sparade pengarna mestadels i aktiefonder.

2. Skaffat ett extraknäck under studietiden, det är bara skönt att ha några timmar emellanåt där du faktiskt inte kan plugga. Kan du dessutom klara en del av dina utgifter med hjälp av jobbet blir det mer över att investera sen.

3. Tagit lån och bidrag och investerat allt som blir över. Studielånet är antagligen det mest förmånliga lån du kommer ta.

På din andra fråga verkar det vara räntefonder och således låg risk/låg avkastning.

Lycka till med både sparande, jobb och studier!

/Mikael

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

Om jag var du och vi förutsätter att du har en sådan levnadssituation att du inte kommer behöva pengarna så hade jag:

  • Investerat 200 000kr i lysa eller någon av Jans portföljer
  • Behållt 30 000kr på sparkonto för oförutsedda utgifter (bufferthink)
  • Sett till att jag är berättigad till a-kassa om jag blir uppsagd.
  • Investerat i mig själv genom att läsa upp eventuella betyg samt göra högskoleprovet, det gör att du kan försvinna in i studier om du blir uppsagd

Om du är med i a-kassa så klarar du dig utan problem i 6-10månader beroende på din uppsägningstid, det ger dig tid att söka studier och börja på dessa om du blir varslad.

Sedan när du börjar plugga hade jag personligen lånat så mycket som möjligt och investerat alla pengar jag kan avvara eftersom csn lånet är ett jättebra lån med minimal ränta. Alternativt kan du lägga dessa pengar på ett sparkonto om du tror att du kommer köpa bostad efter studierna.

 

Som Jan säger här på bloggen så är tiden det viktiga, om du använder pengarna för studier och sedan sparar ihop 200 000 efter studierna och investerar dessa kommer dom växa betydligt mindre än om du börjar nu!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Håller med föregående personerna, ta fullt lån. Bästa lånet du kan ta i ditt liv. Och förslaget om en robotrådgivare ovan är kanon att dumpa in majoriteten av kapitalet (dock föreslår jag opti istället  lite smidigare app och hantering, det är dock en helt personlig åsikt, undersök du)glöm dock inte på en robotrådgivare att välja så långt det är möjligt högst risk/avkastning,de är väldigt mycket typ hängslen och bälte samtidigt i mitt tycke.

De lågriskfonderna du har hade jag om jag vore du flyttat till en Isk och kanske någon globalfond eller varför inte en fyra fem billiga aktiefonder (på Swedbank heter de robur access blabla) i de regioner /trender du fastnar för.

 

Grattis till din goda ekonomi som ung!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack ni alla tre för de goda råden! Det uppskattas enormt.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-11-08 klockan 14:08 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂