Ung som vill investera
Sök:

Ung som vill investera

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av KP

ställde för sedan frågan: Ung som vill investera

Hej, jag är en tolvårig liten pojke som vill testa mig runt på börsen. Jag har ungefär 1500kr som jag vill testa att investera med. Jag tänker främst långsiktigt och vill gärna börja med ränta-på-ränta effekten så tidigt som möjligt. Jag tänker att jag lägger dessa 1500kr på aktier eller fonder som har hög avkastning och där utdelningen har växt och förhoppningsvis fortsätter växa. Jag lägger även undan en viss summa pengar varje månad till just detta. Så till mina frågor:

  1. Jag har svårt att hitta bra utdelningsaktier eller fonder och undrar simpelt nog hur man hittar de och hur man ska tänka innan man beslutar sig för att köpa de.
  2. Bör jag ha ganska billiga aktier och ha runt 15 st av de i ungefär 5 olika branscher eller bör jag investera i lite dyrare aktier där det inte blir lika många?
  3. Svenska eller utländska aktier, t.ex. amerikanska?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Forskningen säger att du ska köpa hela marknaden (global indexfond) och hålla den för evigt.

Om du är 12 år på riktigt, vilket du naturligtvis inte är, så gör det som forskningen visar fungerar med 90% av dina pengar.

Resterande 10% kan du spekulera/leka med.

Efter några år när du blir mer erfaren kommer du ha lärt dig hur du hittar de aktierna du vill ha.

lycka till!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vilka bolag vill ingå ett avtal med en tolvårig liten pojke? Har föräldrarna samtyckt att öppna ett ISK eller depå?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Äh, du är så ung, jag hade börjat lekt runt en hel del för att känna av börsen. Då kan du hitta att det kan vara kul att vara på börsen. Att göra sparande/investerande till en hobby är oerhört nyttigt ju yngre du är.

Jag hade dock satt upp lite regler för dig själv:

 • Undvik små listor, såsom Spotlight stock market. Courtaget kommer att äta upp ditt kapital. Samt att bolagen har mycket högre risk överlag.
 • Om möjligt, ignorera utländska aktier till en början. Lite samma sak här med courtaget men också valutaväxlingsavgifter.

Sen kan du ju bara helt enkelt kolla runt lite. Känner du igen ett bolag som du tycker om? Köp då och känn dig fram.

I regel så rekommenderas här vanliga indexfonder och jag håller normalt sätt med. Men jag tycker ändå att i låg ålder så är det bästa tillfället att pröva sig fram. Du kan ju också köpa lite roliga fonder, såsom teknikfonderna etc.

Lycka till med investeringarna!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-07-14 klockan 16:17 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.