Ungdom som vill investera lite
Sök:

Ungdom som vill investera lite

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Viktor

ställde för sedan frågan: Ungdom som vill investera lite

Hej, jag är 14 år och sugen på att investera lite pengar då jag vill utöka min kunskap. Jag vill investera lite pengar med så hög avkastning som möjligt utan att ta en dum risk. Jag investerar helst inte mer än 2000 kr till att börja med iallafall. Jag vill helst göra en hyfsat kortsiktig investering (månader eller ett par år)

Är också beredd att investera närmare 10000 kr (ifall det är med hyfsat låg risk) då jag har pengar som ligger på ett konto och bara förlorar värde.

Är det någon mening med att investera så lite pengar eller är det inte möjligt att få någon märkbar avkastning?

Ifall det är någon mening så vill jag gärna ha tips på ifall det är bäst med aktier eller någon slags fond och vad jag ska leta efter.

Tacksam för alla svar.

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Viktor, grymt att du är sugen på att investera!

Man lär sig mycket på att testa, så jag skulle absolut tycka att det är värt att börja med en mindre summa. Jag började själv med ca 500 kronor för att lära mig mer hur det funkade. Kortsiktiga investeringar är inget som förespråkas varken här på bloggen av Jan eller av mig privat, aktier är något man bör investera på längre sikt för om man bara gör det en kort period tar man onödig risk, kan man säga. En bra tumregel är att inte investera pengar som man inte har råd att förlora, så om du tänkt använda de 10 000 kronorna på konto till något särskilt (t.ex. moppe eller resa) så kan det vara värt att istället titta på ett sparkonto som ger ränta.

Bästa sparräntan 2017 | Topplista med de bästa sparkontona

Avkastning brukar man räkna i procent ofta, så oavsett om man investerar 10 000 eller 100 000 så är t.ex. 10% en bra avkastning. Sedan så kanske 10% av 10 000 inte gör så stor skillnad än, men det handlar mycket om att faktiskt komma igång. Börjar du som 14-åring har du fördel mot många andra, önskar att jag själv börjat i tonåren!

Om man ska välja aktier eller fonder beror lite på. Aktier kräver mycket tid och kunskap av dig, man ska göra analyser, hänga med i nyheter, läsa årsredovisningar etc. Jag själv tycker det är roligt och lägger gärna tid på det, men det vill inte alla göra. Vill man vara mer passiv är aktiefonder ett fantastiskt alternativ! Du får ta del av värdeökningen men behöver inte lägga ner samma tid.

Kan tipsa om Unga Aktiesparare där jag själv kommer föreläsa och hålla i UA-akademier (kurser i investeringar som är gratis) i Stockholmsområdet i höst, de finns i hela Sverige. De finns just för att inspirera och utbilda unga, så då kan du hitta jämnåriga med samma intresse och lära dig mer.

Lycka till!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

om det är någon mening med att investera så lite? det beror på vem du frågar och vad du vill uppnå. du har iaf tiden på din sida.

läs på mer om risk om du känner dig osäker innan du köper något. köp inget på rekommendation av någon annan om du inte förstår vad det innebär.

alla investeringar innebär en risk.

det är bättre att börja tidigt än sent, summan är inte så viktig.

investeringar är inte kortsiktigt, ränta på ränta tar många många år.

sparande på räntekonto är kortsiktigt.

läs på om globala indexfonder med låga avgifter, du kan börja där.

all information går att hitta här på bloggen.

globala indexfonder är lägst risk bland aktiefonderna. men det är inte riskfritt, värdet kommer att variera kortsiktigt, det är inget att oroa sig för.

2000kr som en engångsinsättning och låta pengarna vara i 30 år till 8% avkastning ger 17 687 kr efter skatt.

 

bygg upp en buffert av lättillgängliga pengar först innan du investerar, hur stor den behöver vara är upp till dig att avgöra. investerade pengar ska helst aldrig plockas ut :) för när du plockar ut dom minskar kapitalet

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Tack så mycket för era tips, unga aktiesparare låter väldigt kul och lärorikt.
Jag tror att jag investerar i en fond då jag inte har kunskap eller tid för aktier.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-07-30 klockan 13:52 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.