Ungt par, delad ekonomi - procentuellt eller fifty-fifty?
Sök:

Ungt par, delad ekonomi – procentuellt eller fifty-fifty?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Gabriella

Den här artikeln publicerades 2017-05-30 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ungt par, delad ekonomi – procentuellt eller fifty-fifty?

Hej!

Jag har en fråga. Hur anser du är mest lämpligt att som ungt par som varit sambos i 3 år att dela på sina hushållskostnader? Vi bor i en hyresrätt. Jag är student och jobbar extra så har c:a en inkomst på 12.000 kronor i månaden medans min sambo jobbar och har mer än dubbelt så mycket i inkomst. Just nu delar vi 50-50 på alla kostnader.. Anser du det rätt? Eller är det mer lämpligt att dela procentuellt? (känns som att det är girigt av mig att kräva procentuell fördelning, men samtidigt skulle jag inte behöva ta fullt CSN om vi körde procentuellt) Jag har sällan pengar över medan han aldrig behöver oroa sig, (vilket jag såklart är jätteglad för hans skull för). Skulle gärna höra någon annans perspektiv :) Tack på förhand!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ska ni dela livet, tycker jag personligen att 50-50 är en fördelning som gynnar ett förhållande bäst. Man delar på alla kostnader OCH också alla intäkter. Man är två personer som bestämmer sig för att bli en. Som gifta – i nöd och lust.

Att dela 50-50 på alla kostnader men inte intäkterna slår ju väldigt hårt på den som tjänar minst..

Men alla par är olika och jag tror ni ska sätta er ner och prata igenom för- och nackdelar i lugn och ro. Ett förhållande måste bygga på att båda känner sig nöjda.

Det finns många faktorer att ta hänsyn till. Din sambo kanske äter dubbelt så mycket som du? Kanske cyklar din sambo till jobbet medan du använder bilen? Kanske tycker du det är viktigt att lägga mycket på kläder medan han har en dyr hobby?

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Den som tjänar mest ska betala mer tycker jag iaf. Inte alls girigt av dig att undra om det är rätt att ni rakt av splittar kostnaden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    John: Så den som jobbar ska bekosta den andras utbildning?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Monica Anderberg

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-05-30 klockan 19:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.