Uppgång vs nedgång
Sök:

Uppgång vs nedgång

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av TB

ställde för sedan frågan: Uppgång vs nedgång

Såg en kommentar på ett forum som löd:\”En nedgång på 50% är ju exakt lika stor som en uppgång på 100% i absoluta värden, och är alltså lika \”lätta\” att uppnå, så kostnaden och belöningen är exakt lika stora. Stirra dig inte blind på procenttalen…\”Det fanns inga svar på den här kommentaren så jag undrar vad ni tycker?

Det finns 4 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

I normalfall går börsen stadigt upp i ett oregelbundet sicksakckmönster och återhämtningen från mindre nedgångar behöver inte att längre tid än själva nedgången. Men större nedåtrekyler och börskrascher kommer ofta hastigt och lustigt och då kan återhämtningen ta en betydligt längre tid – det är ju lätt att se när man tittar på olika börsgrafer. Däremot om en enskild aktie går ner 90% kan det betyda att det är något grundläggande fel med bolaget och då kommer aktien kanske aldrig att återhämta sig.

Det finns förstås alltid undantag, men i stora drag kan man säga att ju större och hastigare nedgång på börsen desto längre tid tar det att återhämta sig.

Sen att hur stor uppgång i procent behöver en nedgång på 50% för att komma upp till ursprungstalet och vilket som är lättare att uppnå låter mer som en matteuppgift på högstadiet.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En uppgång tar längre tid än en nedgång så den är inte lika lätt att uppnå.

Liksom det tog 12 år för MSCI World att återhämta sig från dotcom kraschen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Det är som på en skidbacke: lätt att komma ner men jobbigt att ta sig upp igen. Även om sträckan är exakt detsamma.

  På börsen är uppförsbackar längre än nedförsbackar, vilket är tur för oss småsparare. Nedgångar kan ändå bli ett litet helvete.

  I himlen är backarna lägre och alltid nedför. Men det är svårt att komma dit.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

TB: Det matematiska effekten är försumbar. Eventuella skillnader beror på andra parametrar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Problemet blir att upp- och nedgångar i procent, som vanligen är ett praktiskt sätt att uttrycka sig i, blir klumpigt när det rör sig om stora tal. En uppgång på en procent är i stort sett detsamma som en nedgång med en procent, medan en uppgång med 50 procent inte alls är detsamma som en nedgång med 50 procent.

Så framförallt är det ett problem när det gäller hur man presenterar saker och när man räknar på upp- och nedgångar.

Om man vill kan man ju räkna med indexpunkter istället. 😀

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jo, men det är kul att skrämma småsparare med procenträkning. ;-)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-05-21 klockan 02:23 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.