Uppgången på börsen
Sök:

Uppgången på börsen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mattias

ställde för sedan frågan: Uppgången på börsen

Många har sagt de senaste åren att börsen är på väg ner. Handelskrig mellan USA och kina och brexit tyder också på en oro men ändå går börsen bara uppåt. Varför då? Och vad kommer hända om allt löser sig till det bästa med handelskrig och brexit? Blir det ett glädjeskutt på börsen då?

Det finns 5 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det här är exakt frågan / svaret varför jag de senaste åren har valt att ha en strategi som inte bygger på att jag (eller någon annan) behöver svara på den typen av fråga. Det går nämligen inte. Något ett antal studier också visat. En studie visade att uppemot 75 % av alla stora rörelser gick inte att förklara ens i efterhand.

Jag önskar att jag kunde ge ett bättre svar, men det går inte. :-)

Kommentera

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Ingen vet vad som kommer hända med börsen, alla teorier är fullt rimliga.

Därför har vi som strategi att månadsspara i indexfonder i alla tider, då köper vi både dyrt och billigt.

Ingen kan över lång tid förutsäga marknaden så det är bara att följa med både upp och ner.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

De senaste åren är inget undantag, det har alltid funnits folk som säger att börsen är på väg ner. Och eftersom börsen går upp fyra år av fem händer det ibland att de har rätt.

Eftersom alla parter förlorar i ett handelskrig kommer det att lösa sig, förr eller senare. På ett lite längre sikt skulle USA aldrig låta ett handelskrig med Kina påverka negativt på dess egen ekonomi, så skulle tro att vi får se en lösning ganska snart. Och det som är bra för USA är bra också för världsekonomin.

Angående brexit är det mycket väsen om ingenting. Även om det skulle bli en hård brexit kommer det dröja länge innan vi får nya handelsavtal med britterna. Storbritannien har en stark och stabil ekonomi och kommer att klara sig väl oavsett. Liksom Sverige och EU. Vi kan ha några stormiga månader framför oss men efter ett tag är det business as usual.

Vi har också klimatkrisen och mörka moln över Mellanöstern, men så länge det går bra för företagen går det bra också för börsen och just nu verkar det gå väldigt bra för företagen. Men eftersom det är svårt att förutsäga marknaden händer det hela tiden att börsen överreagerar kraftigt och efter ett tag korrigerar den sig själv, ibland med ett glädjefnatt som igen måste korrigeras. Inget onormalt med det.

Det som ekonomer och politiker verkar vara mest oroliga över är en stundande lågkonjunktur, men det behöver inte betyda något värre än att tillväxttakten kommer att sakta ner något. Men inte ens det är helt säkert: nästa år slopas ju värnskatten och man har sagt att det kommer att resultera i massor av nya arbetstillfällen!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Menade förstås ”kommer det inte att dröja länge” (angående brexit).

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Tale

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Funderar också kring börsuppgången och rekordnivåerna senaste tiden.

I slutet av förra året diskuterades ”gult ljus på marknaden” på denna (eminenta) blogg.

Hur är uppfattningen nu, grönt, gult eller rött ljus på marknaden?

Tycker det är svårt att bedöma detta då marknaden är så väldigt omfattande med extremt många komplexa samband.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

En färsk artikel på SvD (2019-09-20) om det aktuella börsläget som PH Börjesson länkade till på Twitter: Oroliga tider – ändå börsrekord

– En förklaring till de senaste börsuppgångarna kan vara att börsen inte längre tar Trumps twittrande på allvar (vilket i för sig kan vara ett sundhetstecken) men glöm inte att börsen har gått på valium i 10 år. Det kan gå bra ett tag till men till slut kommer verkligheten ikapp. Nästa år kan det vara litium som gäller. Och inte bara för Trump.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-20 klockan 09:58 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.