Upplägg av fondportfölj
Sök:

Upplägg av fondportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Sebastian

Den här artikeln publicerades 2017-10-03 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Upplägg av fondportfölj

Hej,
Jag är ny på det här med sparande och ska nu komma igång med fondsparande till min pension. Är idag 25 år och har därmed en sparhorisont på drygt 40 år. Vad tror du/ni om att lägga upp portföljen likt nedan?

Länsförsäkringar global indexnära 45%
Nordnet Superfonden Sverige 15%
Spiltan aktiefond investmentbolag Sverige 10%
Länsförsäkringar tillväxt index 10%
Spiltan räntefond Sverige 20%

Har valt fonder med låga avgifter men har ändå försökt att sprida mina risker. Funderar däremot på ifall jag bör ha mindre exponering mot Sverige och istället köpa någon Europafond?

/Sebastian

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Sebastian,

Jag hade nog valt bort räntefonder för tillfället och istället lagt 20% av mitt månadssparande till ett sparkonto på en nischbank som ger 0,75% ränta och där räntan stiger med marknadsräntorna istället för korta räntefonder. När räntorna har gått upp ett par procent kan du växla över till räntefonder.

25% Sverige hade jag också minskat till 10-15% och överskottet hade jag investerat i tillväxt+europa.

Men alla har ju sin egna strategi. :)

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för din kommentar. Låter vettigt att för tillfället skippa räntefonderna och istället satsa på ett sparkonto just nu. Tror även att jag kommer dra ner min exponering mot Sverige också och istället köpa en europafond. Hur mycket tycker du är vettigt att ha i tillväxtfonder?

  /Sebastian

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Sebastian
 2. Vit pil

  Hej,
  Tillväxtmarknaden är ju främst Asien och tillväxtfonder brukar vara rätt dyra. Ett tips är att kolla tillväxtfonden du tänkt satsa på och se vilka länder den investerar i och om det är Asien kan du istället välja en billig asiatisk indexfond (kolla morningstar för betygsättning och jämförelser). Fokus bör läggas på att hålla nere fondavgifterna så mycket som möjligt särskilt med tanke på din långa sparhorisont.
  Det är individuellt hur mycket tillväxt/asien man vill ha. Ju mer man går ifrån storföretagen i väst desto mer volatilt blir det. Jag själv kör väl med 10-15%.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  T

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-10-03 klockan 12:41 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.