Upplägg av portfölj - pengamaskin + kontantinsats
Sök:

Upplägg av portfölj – pengamaskin + kontantinsats

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ulrik

ställde för sedan frågan: Upplägg av portfölj – pengamaskin + kontantinsats

Hej!

Jag skulle vilja ha lite tankar och synpunkter på hur jag bör lägga upp mina fonder. Jag har inga stora belopp än och det är inte fonderna jag vill ha svar på. Utan det jag funderar kring är om jag bör ha två portföljer (ISK) där en är min pengamaskin som förhoppningsvis kommer kunna göra mig mer ekonomiskt fri längre fram och den andra är för ett eventuellt framtida köp av bostad.

Jag sparar just nu 5000:- till pengamaskinen och 2000:- till kontantinsats. Vilket är 50-60% av lönen min beroende på månad. Då jag inte vet om jag vill köpa något i framtiden. Tankar finns men jag skulle lika gärna kunna hyra billigt på andra sätt också. Är det värt att spara för kontantinsatsen separat eller bör jag lägga allt krut på pengamaskinen och om den dagen kommer att jag vill köpa bostad så plockar jag ut det ifrån ”maskinen”? Vid eventuellt köp av bostad så tänker jag mig mindre hus/sommarhus på landsbygden som inte kostar allt för mycket. Jag vill ju helst inte ha lån. Antar att det finns mängder av åsikter kring detta också. Men jag vill helst undvika det.

Hur resonerar ni kring detta? Känns inte kul tycker jag att ta av pengamaskinen men samtidigt så växer den väl fortare om jag pumpar in allt där. Eller så trycker jag in pengarna från kontantinsatsen till pengamaskinen om dagen kommer där jag inser att jag inte vill köpa något? Just nu lutar det åt att hålla dessa separat, men vore intressant att höra lite tankar kring det.

Hoppas det inte var för luddigt.

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Eftersom du inte överhuvudtaget vet vad du ska med ”kontantinsatsen” till så är det rätt så okänslig för svängningar. Det vill säga, det gör dig ingenting om pengarna tappar i värde på kort sikt, du anpassar bara dina planer och förväntningar. Om du håller med om detta så tycker jag att du ska köra in allt långsiktigt med högre risk (”pengamaskinen”) och flytta en del till lägre risk bara när det börjar spela roll, dvs när du har bestämt dig för vad du vill göra.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Ulrik!

Jag tycker du ska läsa/lyssna på ”Fyra-Hinkar-Strategin” som Jan har skrivit om.

Denna kommer förklara lite om hur du bör tänka med upplägget på olika konton mm.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-02-02 klockan 18:40 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.