Upplägg bostadslån?
Sök:

Upplägg bostadslån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Simon

ställde för sedan frågan: Upplägg bostadslån?

Hej Rikatillsammans.

Jag och min sambo har nyligen köpt en bostadsrätt, vi är båda i lägre 20 års åldern och ska nu bestämma hur vi vill lägga upp vårat bostadslån. Vi har belånat 85% av bostadens värde.

Jag har tänkt att göra på detta vis:

Upplägg bostadslån

Bostadens värde: 1.250.000kr

Bostadslånet:      1.062.000kr

Uppdelat på 2

Stora delen 875.000kr  (70%)  Bunden ränta 2år 1,59%

Lilla delen 187.500kr     (15%)   Rörlig ränta

Uppdelat på 3

Stora delen 625.000kr  (50%)  Bunden ränta 2år 1,59%

Mellan delen 250.000kr (20%) Bunden ränta 2år 1,59%

Lilla delen 187.500kr     (15%)   Rörlig ränta

Vilka delar är bäst att binda och inte binda? Är det bättre att fördela 50/50?

Tanken med ovanstående är att amortera ner den lilla delen stenhårt så att vi kommer till 70% belånigsgrad och har valet att amortera 1% om vi vill, men att även kunna välja där att amortera ner stenhårt på resterande 20% tills vi når 50% belåningsgrad.

Låter detta som en bra idé? Våran bank rekommenderade att vi fördelar lånet på 50/50 med ena delen rörlig och andra bunden för att ”alla andra” gör så. Ingen bra motivering tycker jag. Har ni några tips för oss?

Mvh Simon

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du nämner inte hur stor den rörliga räntan är, hur mycket % fick du på den? Har du lika många % rabatt från listräntan på bunden och rörlig?

Sverige rör sig fort mot en lågkonjuktur. Jag har extremt svårt att se att en höjning av räntan kommer ske inom den närmsta tiden. Jag tror istället på sänkta räntor och höjda skatter.

Glöm inte heller att bundna räntor är en inlåsningseffekt. Om du vill sälja bostaden innan lånet gått ut kan det kosta (ränteskillnadsersättning), och kan också vara problem om du vill byta bank.

Rörligt har lönat sig under många många år. Och ingen inlåsningseffekt. Därför tror jag (konspiratoriskt?) att banken rekommenderar bundet till dig.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag tycker lite som Johan att det finns en anledning varför banker vill låsa sina kunder på mellan 2-3 år till en väldigt låg ränta, dom tror inte på stigande räntor i närtid.
  Så varför låsa den om inte ens banken anser att räntor ska upp?

  Om ni har en tight budget och inte vill riskera att det blir för dyrt i närtid, bind hela lånet, annars tycker jag ni kan köra på helt rörligt.

  Däremot så tycker jag att ni kan delar upp lånet i 3 delar, topplånet och två stycken lika stora delar av resterande beloppet. Om ni skulle vilja binda någon gång så kan ni binda halva lånet direkt (om man räknar bort topplånet).

  Historiskt har det inte varit värt att amortera extra på lån, istället så har man kunnat tjäna mer pengar på att investera överskottet på börsen. Däremot vet man aldrig hur börsen kommer röra sig framöver och det finns alltid en risk att man förlorar pengar.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Om en bank lånar ut pengar med en bindningstid på två år, så har man i princip alltid lånat upp de pengarna på motsvarande tid på den internationella kapitalmarknaden.

  Skulle banken låna låna ut bundna lån med rörliga pengar skulle det innebära en sämre rating och därmed högre upplåningskostnader vilket ger sämre marginal för banken.

  Att banken vill att kunderna binder sina lån har en annan orsak. Kunden är uppbunden att kan inte flytta lånet även om ett bättre alternativ dyker upp. Det är dessutom betydligt bekvämare för banken att låna upp på lång tid. Lånar banken upp på två år är saken klar i två år. Med ett 3-månaderslån måste ju upphandling ske var tredje månad.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor
 3. Vit pil

  Hej och tack för feedback.

  Det är SBAB vi tar bolån hos.

  I nuläget erbjuder de dessa nedanstående räntor för vårt bolån.

  3 mån 2019-02-12 1.64% 1.64%Rörlig
  1 år 2019-02-12 1.64% 1.64%Fast
  2 år 2019-06-25 1.59% 1.59%Fast
  3 år 2019-06-25 1.64% 1.64%Fast
  4 år 2019-06-25 1.69% 1.69%Fast
  5 år 2019-06-25 1.84% 1.84%Fast
  7 år 2019-06-25 2.09% 2.09%Fast
  10 år 2019-06-25 2.49% 2.49%Fast

  Mvh Simon

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon
 4. Vit pil

  Det verkar som att binda allt i två år på 1,59% ränta är det bästa just nu, och att efter 2 år se vidare på marknaden om det är någon bank som erbjuder lägre ränta?

  Jag har valt att dela upp det på följande vis hittills.

  Uppdelat på 3

  Del1 437.500kr (35%) Bunden 2 år 1,59%
  Del 2 437.500kr (35%) Bunden 2 år 1,59%
  Del 3 187.500kr (15%) Bunden 2 år 1,59%

  Efter att bindningstiden på räntan passerat antingen binda igen om ränteläget erbjuder billigare bundna räntor fortfarande ev om det finns en annan bank som erbjuder bättre rörlig/bunden.
  Vi kommer att bo i bostaden upp till 3 år, absolut minst.

  Med vänlig hälsning, Simon

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Simon

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej,
Jag skulle inte bundit någon del av lånet, haft allting i rörliga delar – anledningen till det är historiskt sett har det lönat sig att haft rörlig ränta.

Vidare – om ni mot förmodan bestämmer er för att flytta innan 2 år har gått – då måste ni sannolikt betala en straffavgift på räntan som banken går miste om.

Läs mer här om låga räntor:
https://claeshemberg.se/rantan-lag-lange/

Vidare så kan du på ett enkelt och smidigt sätt jämföra bolån här:
https://www.mittbolan.se/
Finns säkert andra aktörer, men denna är i alla fall en av de mer kända.

Vem vet, ni kanske får ännu lägre ränta hos någon annan?

Mvh William

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-22 klockan 16:27 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂