Upplägg för sparande
Sök:

Upplägg för sparande

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av M

ställde för sedan frågan: Upplägg för sparande

Hej Rikatillsammans-communityn,

Har nyligen genomfört en bostadsaffär som har gett möjlighet att strukturera om sparandet lite och tänkte att jag kunde passa på att fråga er om insikter kring mitt upplägg. Jag vill gärna hålla grundplåten i mitt sparande enkel och jag har en tro på hållbarhet, tillväxtmarknader samt teknik. Jag har till stor del följt tipsen här på Rikatillsammans.

 

Sparandet kan i stort delas in i följande:

 • Sparande till pension
 • Liten och stor buffert
 • Sparande till framtida boende
 • Sparande till framtida ”investering”
 • Lekhink (delvis till konsumtion)
 • Diverse kortare målspar i kontanter

 

Sparande till pensionen

Ett sparande som är tänkt att täcka en del av inkomsttappet vid pension 30+ år i framtiden (hit går månadsspar på ca 10 % av nettolönen).

 • 70 % SPP Global Plus
 • 20 % SPP Emerging Markets Plus
 • 10 % SPP Sverige Plus

 

Liten och stor buffert

Den lilla bufferten ligger på ett konto hos min ”vardagsbank” och är tänkt att kunna täcka akuta oförutsedda kostnader.

Den stora bufferten är tänkt att kunna täcka 2 – 3 års arbetslöshet eller annan temporär inkomstförlust av liknande storlek.

 • 20 % SPP Global Plus
 • 5 % Emerging Markets Plus
 • 25 % Sparkonto+
 • 15 % iShares $ Treasury Bond 20+yr (EUR) – IS04
 • 10 % Xtrackers II Eurozone Government Bond 25+ (EUR) – DBXG
 • 15 % Xetra Gold – 4GLD
 • 10 % WisdomTree Physical Gold – VZLD

 

Sparande till framtida boende

Ett sparande som är tänkt att möjliggöra ett framtida dyrare boende (som kontantinsats, del av renoveringskostnad etc.). Hit går ett mindre månadssparande samt en ”räntebuffert” som är högre när räntan är låg och mindre när den är hög (f.n. räknat på ca 3 % ränta). Investerat p.s.s. som ”stora bufferten” ovan (permanenta portföljen).

 

Sparande till framtida ”investering”

Ett mindre sparande med ett mindre månadsspar tänkt att kunna användas vid större framtida (ännu odefinierade) inköp (saker som kan vara svåra att bekosta helt med kontanta målspar, t.ex. en bil, nytt badrum etc.). Detta sparande tänker jag kan ses ha ena benet i lekhinken.

 • 60 % SPP Global Solutions
 • 40 % SPP Grön obligationsfond

 

Lekhink (delvis till konsumtion)

Ett sparande med två delar tänkt för att stilla ”lekbegäret” och ge lite ”avkastning till vardagen” (f.n. totalt ca 10 % av allt sparande).

Den första delen ser jag som en framtida ”födelsedagspresent” till mig själv, där jag vid jämna födelsedagar kan ta ut motsvarande procentandel (d.v.s. 40 % när jag fyller 40, 50 % när jag fyller 50 etc.) för att ge ett litet tillskott då att kunna göra något kul för.

 • 60 % i ett gäng olika aktivt förvaltade ”megatrendsfonder” (f.n. 6 st, bl.a. inom hållbarhet och teknik)
 • 20 % aktier i ett mindre gäng lite stabilare bolag jag gillar och tror på (f.n. 5 st olika)
 • 20 % aktier i ett större gäng förhoppningsbolag jag gillar och tror på (f.n. 20 st olika)

Den andra delen ser jag som ett återkommande tillskott till vardagen där jag tänkt använda avkastningen årligen till något jag/vi annars inte skulle unnat mig/oss. Tanken att använda avkastningen istället för att sälja av en del varje år är för att underlätta att pengarna faktiskt används till deras syfte (vet att jag annars skulle ha svårt att sälja av).

 • 100 % XACT Högutdelande

 

Diverse kortare målspar i kontanter

Är tänkt för saker i ”närtid”, t.ex. resor, hund, bröllop, konsumtion (konton hos ”vardagsbank” eller ”Dreams-appen”).

 

Vad tänker ni om denna struktur, har ni kanske någon liknande del i ert sparande och hur har det fungerat för er? Tar tacksamt emot feedback och hjälp att undvika eventuella tankevurpor. Skulle ni gjort något annorlunda? Hur har ni lagt upp ert sparande? :-)

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej!

Ser ut som att du har gjort en struktur som säkert fungerar utmärkt för dig.
Inga större tankevurpor vad jag kan se och tycker även att det är rimliga risker mot tidshorisonter.

Men två saker:

1. Varför har du bara SPP fonder? Finns väl billigare fonder som ger samma exponering?
Är det av något hållbarhetssyfte?

2. Dreamsappen har varit ett väldigt bra sätt att spara kortsiktigt på, men nu har det börjat kosta för den första insättningen du gör varje månad. Tycker hela charmen med appen försvann då.

Kör på med sparandet!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Robin och tack för din feedback! :-)

Kan tillägga att sparandet till framtida boende troligen är på 5 – 10 års sikt och att jag här tänkt ta ut pengarna till ett sparkonto när vi aktivt börjat leta. Har tänkt månadsspara in i kontantdelen för att sedan ombalansera med rimliga mellanrum (typ årsvis).

 1. SPP-fonderna är som du gissar av ett hållbarhetssyfte, för något år sedan när jag kollade på detta så var dessa de jag gillade mest ur denna aspekt. Vet att det finns en stor diskussion om huruvida det är värt att investera hållbart i den ”andrahandsmarknad” som aktier utgör. För mig bottnar det nog i två saker, dels vill jag ”ta avstånd” från den icke-hållbara sektorn (typ ”att jag inte vill tjäna pengar associerat till detta”) och att jag tror på en långsiktigt bättre framtid för hållbara bolag. Sedan så är jag inte mot att byta eller sprida ut mig, men har ännu inte hittat något annat fondbolag som hanterar detta lika bra som SPP tycker jag.
 2. Tycker att Dreams-appen är ett bra sätt att visualisera mitt sparande mitt kortsiktiga sparande med konkreta mål, något som tyvärr min vardagsbanks app inte är (har dock inte riktigt behov av ”få-en-att-börja-spara” delen). Har hittills tänkt att kostnaden är acceptabel, men är definitivt öppen för alternativ.

Åter igen ett stort tack för feedback. Hur sparar ni andra? :-)

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-11 klockan 13:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂