Ursäkta svordomen: Marknadstiming
Sök:

Ursäkta svordomen: Marknadstiming

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jbl

ställde för sedan frågan: Ursäkta svordomen: Marknadstiming

Jag fondsparar 15k i månaden från lön plus 5k från ett alldeles för stort buffert konto (typ 2 årslöner )

Med tanke på det senaste störtraset följt av månraketen, så känns det jättefrestande att stoppa månadssparandet kanske tillochmed sälja av lite felköp för att städa upp fondportföljen pga den rådande situationen i världen och förväntan av en andra våg.

Jag menar, företag efter företag varslar i världen, om infektioner slår till med full kraft igen kanske vi får se en halvering av börsvärdet som stannar kvar en lång tid under vilket Månadssparandet återupptas.

Vad tänker ni. Marknadstiming funkar normalt aldrig, men i dagsläget känns det inte normalt.

 

 

Det finns 5 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Du kanske har för hög risk om du känner så.

Vet inte om det är mer oroligt nu än vid något annat tillfälle. Är det inte det ena så är det det andra.

Jag vet inte hur gammal du är.  Men du kanske kommer ha pengar på börsen 30 år till. Kanske 50 år till. (Även när vi är 75 år har Ap7 30% aktier)

du kommer känna oro måååånga gånger kan jag lova dig. Och börsen kommer rasa flera flera gånger.

 

Bästa är att välja en risknivå som du kan vara trygg med långsiktigt.

Du kanske har rätt men det är spekulationer och gissningar.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jbl. intressant fråga eftersom jag sitter i exakt samma situation.. :)

Månadssparar också runt 15000 i månaden från lön och har liksom dig en alldeles för stor buffert.

Jan har ju lärt oss att strunta i marknadstimeing och investera allt på en gång. Det innebär att denna månaden ska jag egentligen investera 15000 + ca 200000. Finns liksom inte en chans att det händer nu.

Det är svårt nog att investera 15000 i månaden just nu. Det är snarare så att jag liksom dig funderar på att bygga ÄNNU mer kassa.

Man kan fråga sig följande: Varför har vi en för stor buffert?
I mitt fall är det för att jag implementerade 4-hinkarsprincipen i februari, då allt kändes dyrt. Jag vågade inte riktigt gå all in i passiva hinken, utan bestämde mig för att hålla en stor bufferthink istället.

Det var kanske rätt beslut då. Men felet är att jag inte gick in hårt i Mars heller.
Inte i April och inte i Maj.

Så nu står jag här med mig alldeles för stor bufferthink igen, som knappt avkastar alls.
Det är fan inte lätt alla gånger.. :D

Visst. Det är tryggt och bra med en stor buffert, men rik kommer jag aldrig att bli om jag fortsätter såhär.
Det är ju meningen att pengarna ska jobba!

 

 

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Jag är inne på samma spår; det kan gå väldigt illa på börsen nu. Men samtidigt vet jag att jag inte vet, så som kompromiss har jag dragit ner från 100 till 50 % aktier i mitt långsiktiga sparande. Att sälja alla aktier gör jag dock inte, då skulle jag bli kvar på stationen om börståget går.

Även om marknadstajming är svårt att lyckas med så tycker jag även det finns en poäng i att fatta sina egna beslut som man själv tror på och är bekväm med.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hmm, vet inte om jag skulle säga att det är så annorlunda den här gången. Visst, Corona spökar fortfarande och är oförutsägbart. Men oförutsägbar är börsen alltid. Tvärtom kan ju 2021 bli ett jävla börsår om alla stimulanser kickar in och corona försvinner/vaccineras etc. Spekulationer såklart, men inte värre än att stå utanför för att man tror på ras.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Gör ett försök att tajma marknaden om du känner att du måste.

De flesta lärdomar måste man skaffa själv innan man tror på dem.

Jag satt med jättemycket cash i den första Corona dippen men trodde på ännu större nedgång och avvaktade. Var girig helt enkelt. Sitter nu med lång näsa och missade kanske 40 % upp på några månader om jag investerat tidigare.

Anledningen till att jag hade mycket kassa var för att jag kände att börsen måste ner snart efter så många år upp… Ja och så var det Brexit  förra hösten. Alltid är det något.

Är nu på väg in i en långsiktig portfölj med risknivå som passar mig och som jag tänker hålla. Det är det enda som funkar i längden.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kloka ord.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  PerW
 2. Vit pil

  Ja, och det är väl det hela denna sida handlar om. Att hitta sin risknivå, investera i indexfonder som aldrig blir fel men aldrig heller det bästa för avkastningen.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  M

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-08-27 klockan 19:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.