Ursprungligt anskaffningsvärde, hur se?
Sök:

Ursprungligt anskaffningsvärde, hur se?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Jonas

Den här artikeln publicerades 2017-06-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Ursprungligt anskaffningsvärde, hur se?

Hej!

När man köpt, bytt och sålt fonder några gånger och kanske inte alls har kvar samma som man började med, om man exempelvis följer någon av Jans portföljer och viktar om/byter vissa fonder halvårsvis osv.

Finns det något sätt att se kontots ursprungliga anskaffningsvärde så att säga? Dvs. hur mycket ”råa” kontanter man gått in med? Det kan ju vara intressant att se för att (förhoppningsvis) se vilken vinst man gjort.

Eller får man notera insättningar själv typ ”satte in 10000, satte in 2000, satte in 3000 det ger mig ett anskaffningsvärde på 15000”? Om jag annars köper en fond för t.ex. 10000, den går upp till 12000, jag säljer den och köper en ny fond för 12000… då ser jag ju 12000 som mitt anskaffningsvärde.

Med vänlig hälsning,

Jonas

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Ja, man kan göra på ett omständig och ett mindre omständigt sätt. :-)

Det omständiga sättet är att titta i transaktionshistoriken på både Avanza och Nordnet. Där kan man följa det exakt om man vill genom att kopiera till Excel och hålla på. Jag gjorde så i början, men jag konstaterade efter ett tag att det inte bidrog särskilt mycket i värde faktiskt, då det intressanta för mig var att mäta utveckling över tid.

Hur jag gör idag är alltså att jag använder ”Portföljrapporterna” hos både Avanza och Nordnet. På Avanza får man redan utvecklingen i procent i portföljrapporten så där är det färdigt. Hos Nordnet får man ut ett andelsvärde, precis som på en fond. Då kan man ta ut en lista och sedan normalisera över den tidsperioden man vill – om man tycker det är intressant.

Annars är ett hett tips att kontakta kundtjänst på respektive bolag. Vi är ju varken först eller sist med den frågan! :-)

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Stort tack för svar Jan! Jag frågade faktiskt kundtjänst men fick inget bra svar. Ditt svar var mycket bättre! ;)

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jonas

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!
Jag har funderat över samma sak, känns omständligt att behöva räkna varje insättning som är gjord. Någon som vet?
Med vänliga hälsningar
Hampus

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Exakt hur lyder frågan som du vill ha svar på från din portfölj?

  Jag tänker nämligen att de frågor jag brukar vilja ha svar på är:

  – Hur stor är min avkastning i procent?
  – Hur stor är min avkastning i kronor?
  – Hur mycket har jag satt in totalt och hur mycket är det värt idag?

  Får man ju reda från portföljrapporterna. På både Avanza och Nordnet kan du ju dessutom filtrera ut alla insättningarna. Jag kan således inte riktigt se vad det är för information som du vill få fram som saknas.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Jan Bolmeson
 2. Vit pil

  Tack för svar Jan! Jag fick svaret ovan när du svarade Jonas!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Hampus

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-06-24 klockan 11:28 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.