Utbilda sig med CSNlån?
Sök:

Utbilda sig med CSNlån?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Maria

ställde för sedan frågan: Utbilda sig med CSNlån?

Hej,

Jag är 47 år och tänkte utbilda mig till lärare

En utbildning på 4-5 år

Efter utbildningen har jag större möjlighet till ett fast jobb och ca dubbelt så mycket i inkomst per månad

Jag har sparade pengar ca 500000kr samt en obelånad bostadsrätt men tänkte ta fullt studielån under utbildningen

Min återbetalning blir på 25år med ca 1250- 1990 kr att återbetala per månad

EKONOMISKT sett- är det värt att utbilda sig och ta fullt studielån för att få högre inkomst efter 5år?

 

 

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Min fråga är eg

CSN lån kallas för ett sk bra lån…Kan jag och hur isf kan jag använda det i min situation så att det blir ett bra lån?

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Det är alltid värt att ta fullt studielån. Det betyder inte att det är värt att faktiskt använda alla pengarna. Du bör fortfarande hålla koll på dina utgifter och spara pengar som blir över. Men att ta fullt studielån är en nobrainer, klart att man gör det. Det är ett bidrag från staten till dem som utbildar sig.

Du frågar också om det är värt att utbilda sig. Om det stämmer som du säger att du får mer än dubbla lönen så tjänar du på det. Du står utanför arbetsmarknaden i fem år men sedan har du kanske 18 år på dig med högre lön att ta igen det. Tänk bara på att läsa lönestatistiken rätt: du bör jämföra lönerna utifrån antal års erfarenhet, inte utifrån ålder eftersom du kommer in i yrket sent. Ingångslönen för högstadielärare verkar snitta på 32500 kr enligt vad jag kan läsa mig till, så det är nog däromkring du bör lägga förväntningarna de första åren.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Det är en stor investering på en 5-års utbildning när man är 47år. Det är en stor utmaning att klara hela utbildning också. Finns möjlighet att jobba lite när man studerar? Är man fysisk stark att jobba i sjukhus /i skift?

    0
    Gravatar ikon för användaren
    MLT

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hur ser dina pensionsplaner ut? Tänker du gå tidigt eller sent? Det är klart att utbildningen lönar sig mer om du jobbar till 70 än 62.

Du kanske redan känner till det, men det är värt att påpeka att antalet veckor med studielån minskar successivt från 47 års ålder.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-06-28 klockan 19:18 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂