Utdelning
Sök:

Utdelning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Noa svensson

ställde för sedan frågan: Utdelning

Tjena, är en nybörjare inom aktiehandlen och tycker att utdelning är lite krånligt så har därför ett par frågor angående ämnet.

 1. Får man bara utdelning ifall man går med vinst med aktierna man köpt i bolaget?
 2. Kan man få utdelning i fonder?
 3. Vad betyder ”Handlas utan utdelning” ?
 4. Hur länge behöver man äga aktier i ett bolag för att få dess utdelning?

Tack för svaret :)

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej Noa!

 1. Nej, utdelning sker vanligtvis varje år från bolagen. Detta är vinst som bolaget har gjort som dom sedan anser att dom inte kan göra bättre avkastning på än vad deras aktieägare kan göra och delar därför ut ett visst antal kronor per aktie till aktieägarna. Så äger du 100 aktier och bolaget väljer att dela ut 5kr per aktie, så kommer du få in 500kr på ditt konto den dagen.
 2. Ja, du får utdelning i fonder, däremot så återinvesteras utdelningen direkt i fonden och du kommer därför inte få ut några pengar på kontot, men fondandelen blir mer värd!
 3. ”Handlas utan utdelning” menas att efter ett visst utsatt datum som slogs igenom där man även valde vilken summa som skulle delas ut, så har du inte rätt att ta del av utdelningen om du köper aktier efter detta datumet.
  Så endast aktieägare innan detta datumet har rätt till utdelningen.
 4. Det är tills dagen innan just ”Handlas utan utdelning” datumet. Så om det står 2019-01-15 som ”Handlas utan utdelning” så måste du äga aktier den 2019-01-14 för att ha rätt till utdelning.

Hoppas du fick svar på dina frågor!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Kan tillägga att två populära börshandlade fonder som ger kontant utdelning är XACT Sverige och XACT Högutdelande.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  lekonomi.blogspot.com
 2. Vit pil

  Bra tillägg!

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-08 klockan 20:34 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.