Utdelning eller lön efter 66
Sök:

Utdelning eller lön efter 66

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marianne

ställde för sedan frågan: Utdelning eller lön efter 66

Hej, Jag  driver ett enmans aktiebolag som konsult. Om några år är jag 66 och därför funderar jag hur jag bäst ska ta ut pengar från företaget därefter. (Det finns i företaget endel beskattat kapital som är investerat i aktiefonder).Bör jag   i första hand fortsätta ta ut lågbeskattad utdelning, eller ska jag ta ut lön om jag fortsätter jobba lite grand ? Borde jag sätta pengar som företaget tjänar in nu innan jag är 66 i en periodiseringsfond, och ta ut som lön efter 66 om jag då inte jobbar alls?

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Ja det är definitivt mer fördelaktigt, du får ju dubbelt jobbskatteavdrag upp 100.000 per år. Dvs det blir bara ca 10%skatt på de första 100.000 du tar ut i lön. Så rent skattemässigt är det bästa om du kan dra ut på utbetalningarna med 100.000 per år under de 5 år du kan lösa upp periodiseringsfonder. Jag har även för mig att det finns viss nedsättning av sociala avgifter mär man är över 65 så att de hamnar på likvärdig nivå som bolagsskatten på 22%. Lönen du tar ut är ju dessutom pensionsgrundande vilket utdelningen inte är…  svaret utgår förstås i att du inte får så mycket i pension att du ligger över brytpunkten för statlig inkomstskatt vilken också är högre för 65+..

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Jag använde mig själv av periodiseringsfonder mellan 61-65 år. Sedan gäller det som svaret anger att inte hamnar över brytpunkten när man löser upp dem.

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Nestor

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Har sålt mitt företag förra året är 66 år och undrar kan jag ta ut lön från företaget istället för utdelning? Vad blir skatten i så fall?

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-06-16 klockan 16:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.