Utdelning från Spiltan investmentbolag kontra direktäga respektive aktie
Sök:

Utdelning från Spiltan investmentbolag kontra direktäga respektive aktie

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Mikael Johansson

ställde för sedan frågan: Utdelning från Spiltan investmentbolag kontra direktäga respektive aktie

Hej!

Jag undrar om någon kan hjälpa mig att förstå det här med utdelningar från investmentbolagen som ingår i fonden Spiltan investmentbolag. Om jag hade ägt respektive aktie var för sig så blir det väldigt tydligt hur mycket jag får i utdelning och när i tid detta sker. Men finns det något sätt att nyansera dessa utdelningar i Spiltans fond, eller i bästa fall så blir mina andelar mer värda över tid men vad som är utdelning och vad som är värdetillväxt är svårt att hålla i sär?

Hoppas någon kan/vill hjälpa mig med detta och att frågan var tydlig nog att förstå :)

Med vänlig hälsning

Micke

Det finns 2 svar till denna fråga

Best Answer

svarade på frågan för sedan

Hej,

Jag tror jag förstår din fråga och hoppas att jag enkelt kan förklara.

Vi har bolag A med aktiekurs 100kr.

Bolag A delar ut 5 kr och handlas därefter till 95kr (allt annat lika).

 

Låt oss säga nu att bolag A ingår i en fond.

Fonden mottager utdelning och återinvesterar den i fonden (köper nya aktier). Du som fondsparare märker ingenting.

Vad jag vet finns det inget smidigt sätt att hålla koll på när detta sker internt i en fond. Då får du nog själv följa bolagen när det är dags för utdelning – men till vilken nytta? Din avkastning blir den samma.

/Erik

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Som Erik skriver så sker det en nervärdering av aktiekursen vid utdelning på samma summa som utdelningsbeloppet per aktie, detta eftersom värdet försvinner helt enkelt ur bolaget och bör då inte finnas kvar i aktiekursen heller.

  Vid x-dagen (dagen då bolaget handlas exkl. utdelningen) så går aktiekursen ned men fonden kompenserar ut detta rakt av, så delas 5% ut så kompenserar fonden med 5% i värde, så fonden står egentligen stilla medans aktien ”faller”.

  Hoppas detta också hjälpte till lite att förstå bättre!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström
 2. Vit pil

  Jag undrar varför man ska kolla upp utdelningen? Men om man nu vill det trots allt, så kanske man kan kolla med fondbolaget eller kolla i fondens årsredovisning. Ett annat sätt kanske kan vara att själv räkna ut det. Man vet ju vilka aktier som finns i fonden. Aktiernas utdelning går väl att kolla upp. Så efter lite räknande borde man kunna få fram en rätt bra uppskattning på utdelningarna.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Ragnar Jönsson
 3. Vit pil

  Ok. Jag tackar för svaren och påföljande kommentarer. Finns det något mervärde i den relativt ringa förvaltningskostnaden kontra köpa innehaven direkt?
  Jag tänker att den psykologiska aspekten av hur man tillgodogör sig utdelningen inte är helt irrelevant dock. Dvs. utdelning i ”reda pengar” men med aktieinnehavet intakt kontra behöva sälja av andelar för att komma åt densamma. För egen del är det hela antagligen en tankeprocess i att resonera mig fram till en strategi som jag känner mig bekväm med över tid.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Mikael Johansson

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Utdelningarna på underliggande kapital i Spiltan bör ligga på runt 3 procent i nuläget. Där ligger både Investor och Industrivärden. Tillsammans utgör de cirka hälften av fondens innehav.

Att lägga ner en massa jobb för att få fram att exakt siffra är exempelvis 3.17 procent känns helt meningslöst. Utdelningarna återinvesteras ju i fonden och växer till sig med ränta på ränta.

Jag har själv efter många års sparande börjat lyfta lite på mina fonder. Uppriktigt sagt har jag aldrig kommit på tanken att fundera över vad som varit utdelningar av detta. Jag har aldrig heller tänkt på antalet andelar i sig självt. Det viktigaste är inte antalet andelar, det är ju bara siffror på skärmen. Det viktiga är i stället det kapital som finns i fonden!

Behöver du en årlig inkomst till din försörjning, så förstår jag att Spiltan Investmentbolagsfond  inte passar dig. Avser du däremot att spara långsiktigt och att ändå investera utdelningarna på nytt, då är denna och många andra fonder billiga och bra.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag häller inte med dig Nestor ,antalet andelar är viktiga oavsett var kapitalet finns sen du får inte nya andelar i en fond när utdelningarna återinvesteras ,den ända som är bra er att fondens värde sjunker inte när utdelningarna i aktier sker.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Erwin

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-08-06 klockan 10:42 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.