Utdelning i fonder
Sök:

Utdelning i fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Erik

ställde för sedan frågan: Utdelning i fonder

Tjena, om jag har fattat rätt så får man en till liten andel i fonden istället för en utdelning i form av likvida medel när man har en aktiefond. Är det lika bra som utdelning i aktier eller får du sämre utdelning i fonder?

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag ställde samma fråga till Avanza och Avanza Global.

Avanza svarade:

”Nej, fonden lämnar ingen utdelning till sina andelsägare”.

 

Mvh

Philip S

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Erik!

Ja, du får ta del av utdelningen även i fonder, däremot som du säger så kommer det inte likvida medel till ditt konto.
Istället återinvesteras dessa pengarna tillbaka i fler aktier och detta kommer då istället att höja värdet på fonden och därmed ditt värde som du har i fonden.

Så du får utdelning men du märker inte av det så tydligt som med rena aktier!

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Du kan dock inte lita på att fondbolaget återinvesterar hela utdelningen. Utan man hittar på någon kostnad för att kunna skala av nån tiondels % varje år

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Den kostnaden syns i så fall i fondens årliga avgift som en transaktionskostnad. Tyvärr är det inte alla mäklare som redovisar årlig avgift, vissa nöjer sig med att visa förvaltningsavgift. På Avanza redovisas årlig avgift så där kan man se den totala kostnaden för fonden.

    1+
    Gravatar ikon för användaren
    Emil Vikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-04-14 klockan 17:21 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.