Utdelningar
Sök:

Utdelningar

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kristoffer Borgstedt

ställde för sedan frågan: Utdelningar

Jag upplever utdelningar lite som en trygghet. Om jag förstått det rätt delar Stockholmsbörsen till dagens kurs ut ca: 4 procent. Hur ser det ut i globalfonder? Alternativt då den amerikanska börsen? Antar att det är långt under 4%? Någon som har statistik för vad man kan vänta sig?

 

Om man tittar på en graf över Six30rx de senaste 20 åren kan man se att utdelningarna hållit uppe indexet trots att Stockholmsbörsen gick dåligt, tittar man på S&P500 under perioden 2000-2014 så gick den otroligt dåligt.

//Kristoffer

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du säger att utdelningarna ”hållit uppe indexet”. Men då har du inte tänkt på att en utdelning sänker aktiekursen med motsvarande värde. Ifall det inte fanns några utdelningar så hade pengarna stått kvar i bolagen och så länge bolagen är bra på att få avkastning på sitt eget kapital tjänar man på att företaget har tillgång till kapital. Det är bara om kapitalet kan göra större nytta någon annanstans som det finns en anledning att dela ut pengar tycker jag. Det här med att återinvestera utdelningen har jag aldrig förstått tjusningen i, det är ju ett nollsummespel.

Siffran du frågar efter kallas ”dividend yield” på amerikanska. Här finns en graf för S&P 500: http://www.multpl.com/s-p-500-dividend-yield/

Jag hittade också en förklaring till varför S&P 500 delar ut så lite: https://www.investopedia.com/articles/markets/071616/history-sp-500-dividend-yield.asp

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-10-10 klockan 21:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.