Utdelningsportfölj
Sök:

Utdelningsportfölj

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Azad

ställde för sedan frågan: Utdelningsportfölj

Hej Jan Bolmeson!

 

Jag har följt din blogg länge och uppskattar dina inlägg! Du har fått mig att våga gå in i ”börsvärlden”.

Jag har i princip kopierat din Nybörjarportfölj och trots att jag är under 30 år kör jag enligt fördelning 60/40. Får se hur det går i framtiden, började nyligen.

Jag har nu börjat läsa på om aktier och börjat utforma en så kallad utdelningsportfölj. Jag är inte ute efter specifika aktieråd från dig, eller dina tankar om min utdelningsportfölj. Däremot är jag nyfiken på vad du har för tankar/åsikter om strategin att utveckla en utdelningsportfölj, dvs månadsvis fylla på i stabila aktiebolag tex investmentbolagsaktier och med åren få ännu mer i utdelning och tillslut kanske till och med ha en ”månadslön” / ”extrainkomst” i form av utdelning?

Risken är högre absolut, men långsiktigheten tänker jag mig är något du gillar och inte att man är ute efter några aktieraketer.

Må bäst!

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jan brukar väl prata om utdelningsaktier som ”mental bokföring” dvs det spelar ingen roll om du har aktier som delar ut 5% (eftersom kursen ändå sjunker 5%) eller om du har fonder som du säljer av lite av varje år.

Det finns väl en poäng i det… men mental bokföring är inte att förakta, det ska ju vara roligt att spara och investera också 😉

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Azad!

Jan tackar för dina fina ord, jag fick äran att svara å hans vägnar.

Kul att du har börjat spara!
En fråga du ska ställa dig först är, ”Hur lång tid har jag kvar tills jag behöver dessa pengar?”, därifrån hitta den riskprofil du vill ha.

Nu vet jag inte hur gammal du är, men har du över 10 år till pension så skulle jag rekommendera att du tittar på Globala barnportföljen istället. Lång tid till pension ger dig möjlighet att ta hög risk utan att förmodligen förlora några pengar.

Angående risk i form av aktier och fonder, så har aktier högre risk i form av att du själv måste vara väldigt insatt i bolaget du investerar i, då stora händelser kan ske som förändrar hela bolagsbilden.
Fonder gör detta åt dig om det är en aktiv fond, passiv fond så får du det som ingår i det indexet.

Som Linus säger ovan, så har man utdelning i fonder också, men det är inga pengar du får ut på kontot. Däremot så justeras NAV-kursen på fonden när en utdelning sker. Så man kan säga att pengarna återinvesteras automatiskt.

Utdelningsportfölj är absolut ett alternativ, men om du vill ha en sådan så måste du hålla koll på bolagen du investerar i.

Hoppas detta svarade på din fråga!

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-12-02 klockan 21:26 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.