Utdelningsportfölj och Better Globe.
Sök:

Utdelningsportfölj och Better Globe.

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

Den här artikeln publicerades 2017-08-06 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Utdelningsportfölj och Better Globe.

Hej.Jag har följt din blogg i ungefär ett år och börjat månadsspara i fonder och aktier, och även i Better Globe.Jag har två frågor:

  1. Hur ser du på att investera i en utdelningsportfölj för att på sikt kunna leva på utdelningarna? Jag har sett att många har har en sådan portfölj och jag ser en fördel i att slippa tänka på aktiekursen i första hand utan snarare fokusera på utdelningarna vilket gör att det blir lättare att undvika att ta felaktiga beslut på grund av påverkan psykologiskt vid stora svängningar på kursen. Man slipper också att sälja aktier utan fokuserar just på utdelningarna i stället. Hur ser du på detta?
  2. En fråga om Better Globe. Jag undrar hur företaget ska kunna expandera sin verksamhet i den takt som krävs när nya kunder investerar sina pengar i projektet. Gamla kunder fortsätter att vara kunder om företaget går bra, och nya kunder likaså. Hur ska Better Globe kunna expandera om varje svensk kom på att de idag kan göra investeringar som om 20 år kan få dem att leva på avkastningen? Expansionen blir ju explosionsartad när företaget får fler och fler kunder. Hoppas du förstår min fråga. Kommer du att skriva en rapport om din resa med Better Globe som du gjorde tidigare i sommar?

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Tack för din fråga!

Jag tycker personligen att hajpen kring utdelningsbolag är lite överskattad. Enligt mig är effekten mest psykologisk, eftersom företag, allt annat lika, som inte har utdelning ökar i värde med motsvarande värde. Sedan kan man ju bara sälja av motsvarande andelar och därmed bestämma om utdelningen själv.

Det stora med utdelningsbolag som de flesta ”amatörer” inte tänker på, är att ett bolag som har utdelning går med vinst. De som har utdelaraktier i sin portfölj har därmed sorterat bort alla bolag som går med förlust och redan det är en jättestor fördel gentemot de flesta andra som sparar i aktier. Så jag har egentligen ingen åsikt i frågan mer än att man behöver fundera på, vad är det underliggande värdet och anledningen – båda hos mig själv och andra.

Det kommer att komma en rapport om Better Globe, kanske redan i veckan. Jag har bara inte hunnit dit riktigt än. Better Globe har fokuserat på skalbarheten och jag kan läcka lite här. I november förra året hade man planterat 852 000 träd lite drygt. I år hade man målet på att plantera 1 000 000 träd. Det betyder att man i år planterar mer än man gjorde under de 10 gångna åren. Nästa år är målet att öka från den nivån. När jag var på plats så såg jag över 500 000 plantor som skulle ut nu under nästa regnperiod.

Man håller också på att påbörja en plantage i Uganda, så jag tror inte uppskalningen blir ett problem så länge man löser finansieringen – det vill säga att vi kunder ökar våra trädköp i samma antal. Det var väldigt häftigt att se i alla fall. Rapport kommer snart! :-)

Jan

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-06 klockan 14:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂