Uteblivet ITP 2
Sök:

Uteblivet ITP 2

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Ingegerd Johansson

ställde för sedan frågan: Uteblivet ITP 2

Jag bytte arbetsgivare för tre år sedan och fick veta att denna hade kollektivavtal. Jag har varit tjänsteman i hela mitt liv, och haft ITP 2 sedan 1990-talet.Efter att jag börjat mitt nya jobb, insåg jag försent att det arbetsgivaren menade med att denna hade kollektivavtal, var ett för arbetare, vilket gjorde attjag förlorade mina fortsatta inbetalningar till ITP 2. Nu efter nära tre års protesterande har min arbetsgivare till slut, motvilligt, gått med på att teckna tjänstepenisonsavtal för mig och min kollega. Men, min arbetsgivare tänker teckna ITP 1, vilket gör att jag som har fyllt 61 år enligt prognoser på Min Pension kommeratt förlora 300 kr / månad livet ut i pension. Jag vill nu ha kompensation för detta, men vet inte hur det skulle kunna gå till.Min förväntade livslängd x 300 kr blir nästan 100 000 kr. Har Ni något förslag på vad jag skulle kunna föreslå. Jag vet att det finns ett kryphål för arbetsgivarenatt välja ITP 1 vid nyteckning som varken jag eller Unionen kan göra något åt, så ev kompensation måste bli frivillig från arbetsgivaren och så värdefull som möjligt för mig.

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

En arbetsgivare du behöver tjata på i tre år, och som sedan ”motvilligt” gått med på att teckna tjänstepensionsavtal lär knappast gå med på att frivilligt betala dig något misstänker jag. Men även om de skulle det, så är det ändå inte livslängd x 300 = 100 000kr. Får du kompensationen i klumpsumma nu blir det ju mindre tänker jag, men att det i så fall skulle motsvara 300kr/månad givet ränta-på-ränta.  Men som sagt, knappast så troligt att det går med på något sådant om de inte ville gå med på tjänstepension ens.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-07 klockan 08:20 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.