Uthållig strategi
Sök:

Uthållig strategi

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Stina

ställde för sedan frågan: Uthållig strategi

Hej,

Är en frekvent lyssnare under lång tid nu. Jag står inför att komma igång med en portfölj men får inte tummen ur och behöver således dela med mig av lite tankar och resonera mig fram till en strategi som blir gångbar över tid. Jag skall försöka hålla detta kortfattat.Strategierna jag slängs emellan är utdelning, investmentbolag eller nybörjar/globala barnportföljen. Jag vill få så hög avkastning som möjligt men kommer jobba med en ränte/alternativ del i totalportföljen.

 • Startkapital 100 000 kr
 • Köper månadsvis
 • Horisont 5-10 år (långsiktig)
 • Insatt och intresserad av marknaden, bevakar i snitt 3/5 handelsdagar i veckan
 • Intresserad av en långsiktig hållbar strategi som ”sköter sig självt”
 1. Utdelning: ca 20 kvalitetsbolag med hög utdelningsandel, (ex. 65% aktier/35% räntor & guld)
 2. Investmentbolag: Köper månatligen 6/7 st investmentbolag på svenska börsen. kryddar med 3-4 småbolag (ex. 65% aktier/35% räntor & guld)
 3. Nybörjar alt.Globala portföljen kopierat från er.

Jag skulle vilja höra din syn av ovan punkter och vad det finns för för/nackdelar med det olika strategierna. Min hypotes är att Investmentbolagen ger en god riskjusterad avkastning, men att det kanske ”kostar mer än vad det smakar” genom månatligt courtage och nedlagd tid (inget automatiskt handlande via autogiro).Utdelningar är en annan sak jag tänkt på, något jag förstår man får från både aktie/fond fast som \”mental bokförning\” genom insättning på konto vs. återinvestering i fond.I slutändan är det viktigaste att jag kommer igång med en långsiktig hållbar strategi. Där mindre poster om ex. 500-1000 kr/mån inte äts upp av avgifter etc.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Det är inget speciellt med utdelningsbolag. Finns absolut noll och inget som säger att de ska ge bättre avkastning än index.

Eftersom du inte kan bestämma dig, kör på alternativ tre (mitt favoritalternativ dessutom). Det kräver inte mer än någon timme av din tid att komma igång med. Sedan kan du fortsätta fundera och lägga om alltsammans om du vill ta ett av de andra alternativen. Under tiden kan du i alla fall ha pengarna på marknaden!

Själv körde jag igång med en robotinvestering när jag hade svårt att få tummen ur. Först Tieless och när de lade ner bytte jag till Lysa.se som jag verkligen kan rekommendera.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Mja, en del finns det väl faktiskt som säger att de ger bättre avkastning :-). T ex taktiken ”Dogs of the dow”. Fonderna Aktiespararna Direktavkastning och XACT högutdelande gick också bättre än index förra året.

  Är du intresserad av Börsen tycker jag du ska köra på en blandning av alla tre stategierna, en globalfond som bas, investmentbolag och utdelningsbolag. Vill du göra så lite som möjligt är alternativ 3 bäst.

  mvh https://lekonomi.blogspot.com/

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Lekonomi
 2. Vit pil

  Tack för ditt svar Emil.

  Absolut är där har du en bra poäng, jag tror jag måste komma bort från tanken att allt är så svart/vitt på börsen, och snarare fokusera på att komma igång.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Stina

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej Stina!

Kul att du är intresserad av börsen!

Tyvärr är inte 5-10 år så långsiktigt och därför (som du verkar ha förstått) så bör du inte ha 100% i aktier.
Som Emil skriver ovan så är utdelningsbolag ingen garanti till en bättre avkastning än index, däremot ger det såklart en ”garanterad” direktavkastning (det händer att utdelningar ställs in). Problem du kan få i en sådan portfölj är att just utdelningen ställs in i ett bolag och det egentligen då blir ”värdelöst”.

Angående portföljen med investmentbolag, jag gillar investmentbolag och skulle absolut rekommendera dig att ha något investmentbolag om du vill ha en aktieportfölj.
Det finns däremot en fond, som du säkert vet, som heter Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Denna fonden investerar just bara i investmentbolag på svenska börsen, för att slippa avgifter i form av courtage och slippa arbetet att köpa varje månad så skulle du kunna använda denna fonden som det innehavet.

Sista alternativet är såklart ett väldigt bra alternativ, låga avgifter och lite jobb för att få ta del av börsens rörelser.
Ett passivt sparande som inte kräver så mycket översyn.

Men du säger själv att du är väldigt aktiv, isåfall, varför inte göra två olika portföljer?
Ha en fondportfölj och en aktieportfölj och testa dom mot varandra i 1-2 år, kolla om du kan avkasta bättre själv än vad en sådan portfölj kan göra. Detta kan ge dig lite insikt i hur du ska bygga upp ditt långsiktiga sparande (pensionssparande) som jag tycker att du också ska börja spara till.

Hoppas detta hjälper dig lite med dina tankar!

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack Robin för ditt svar!

  I och med att jag anser mig vara mer aktiv än de flesta så bör situationen av att portföljen släpar med bolag som slopar sin utdelning vara relativt marginell. Dock förstår jag att det uppstår ett problem med timing, in & ut.

  Tack för Spiltan tipset, känner igen den väl. Gillar dock inte Vikt/Fördelning, så handlar i sådant fall gärna själv.

  Bra tanke med att dela upp portföljen i 2 olika och benchmarka, det känns som en väg framåt faktiskt!:)

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Stina
 2. Vit pil

  Tycker det låter bra att du testar på och benchmarkar!

  Däremot är det svårt att veta om ett bolag ska slopa utdelningen, så när väl ett bolag gör det så tappar du det enda portföljen var ute efter. Jag gillar bolag med utdelning, men vill även se bra framtidsutsikter genom marknaden dom verkar på och bolag som har organisk tillväxt.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Robin Wikström

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-01-22 klockan 15:30 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.