Uthållighet i nedgång eller aktiv handling?
Sök:

Uthållighet i nedgång eller aktiv handling?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Åsa

Den här artikeln publicerades 2017-08-14 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Uthållighet i nedgång eller aktiv handling?

Hur ska man tänka kring sina fonder när man står inför vad som alla beskriver som en kommande orolig tid. Speciellt med Trump vid rodret.

Jag sparar långsiktigt, men ska man inte alls försöka parera utan att vara uthållig och blunda en stund, eller ska man sätta om pengarna ett tag på något med lägre risk än index fonder? Kan en aktivt förvaltad fond vara ide i nedgång och oro?

Vad är isåfall låg risk som också är värt att spara i på börsen? Räntefonder med ökade räntor om hörnet verkar inte vara ngn bra ide.

Är utdelninsgaktier ett alternativ till fonder i det här läget? Problemet som jag ser det just nu är all många aktier i de stora bolagen är väldigt dyra, så frågan är hur bra affär man gör….

Förvirrad!

 

 

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej,

Rent allmänt tycker jag inte att man ska pausa / trycka på play osv beroende på hur världspolitiken ser ut och hur prognosen ser ut. Det är ju en form av försök till marknadstajming och ibland kan man ju ha rätt men ibland också fel. Man riskerar att t om förlora mer på att försöka tajma marknaden än att man inte gjorde det.

Aktivt förvaltade fonder kommer inte att gå bättre i oroliga tider heller. Snarare kommer du förlora mer pengar eftersom aktivt förvaltade fonder alltid är betydligt dyrare än passiva indexfonder.

Om du är väldigt orolig över att förlora pengar på börsen kan du givetvis ha en större del korta räntefonder i portföljen alternativt flytta en del till ett sparkonto med relativt sett ok ränta. Korta räntefonder förlorar inte lika mycket i värde jämfört med långa räntor när marknadsräntorna går upp.

Du kan ju även se över möjligheten att spara i t ex AMF Balansfond (som är billig) som består av både aktiefonder och räntefonder vars allokering justeras.

Utdelningsaktier har jag tyvärr inga erfarenheter av. Men generellt kommer ju alla världens börser påverkas starkt negativt av krighets och hur skulle då enstaka bolag kunna gå med vinst.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-14 klockan 12:13 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.