Uthyrning av privatägd näringsfastighet till eget AB
Sök:

Uthyrning av privatägd näringsfastighet till eget AB

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Marcus

ställde för sedan frågan: Uthyrning av privatägd näringsfastighet till eget AB

Jag äger en näringsfastighet (321) som privatperson sedan fem år och har nu ”ätit” upp underskotten jag drog på mig början. Dvs att jag kommer få betala ganska hög skatt på vinsten och skulle därför vilja starta och driva det som ett AB istället. Tror jag skulle få svårt att få lika lånevillkor om jag säljer näringsfastigheten till ett AB plus att de skattemässiga effekterna verkar oöverskådliga. Jag tänkte därför hyra ut fastigheten till AB för en summa som motsvarar mina utgifter för fastighetsavgift, amortering, försäkring och ränta. AB hyr sedan ut lägenheterna och tar hand om intäkterna. AB tar även hand om alla andra kostnader, underhåll och allt annat som kan dyka upp. Min tanke är då att jag kan ta utdelning på aktier istället och på så vis få skatta för det. Jag arbetar och med annat och överskottet från bolaget (näringsfastigheten) ligger framöver runt 120-130 tusen per år. Slutligen till mina frågor. Får jag lov att göra så här. Verkar upplägget smart? Vänligen Marcus

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Här du ett stort räntefördelningsunderlag kan du lyfta överskottet som räntefördelning till 30 procent skatt. Det är dock inte pensionsgrundande.

Din upplägg kan säkert funka så länge hyran är marknadsmässig. Om inte, kan Skattemyndigheten ha synpunkter.

Ligger dina sammanlagda inkomster under brytpunkten för statlig skatt är det ändå inte helt självklart med en  bolagisering. Som privatperson är egenavgiften avdragsgill och du får ändå en pensionsgrundande inkomst.

Kontakta en duktig redovisningskonsult.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för bra svar Nestor! Jag har lite följdfrågor som jag hoppas du eller någon annan vill svara på.

  Mitt eget kapital är inte så högt, kanske 350 tusen och lånen på fastighet är på 1,4 MSEK, som jag förstår det ger det mig relativt lågt räntefördelningsunderlag. För det är väl relaterat till det egna kapitalet och inte resultat eller omsättning?

  Med marknadsmässig hyra menar du den hyra som AB:t skulle betala mig. I och med att jag personligen fortsatt skulle äga näringsfastigheten så kommer jag utöver vara redovisningsskyldig för AB:t även få lämna in en NE och redovisa utgifter och inkomster för mitt privata ägande. Skulle ett nollsummespel enligt ovan mellan mig och BA:t inte betraktats som marknadsmässig? Hur får jag reda på vad som skulle vara marknadsmässig hyra? Har AB:t intäkter en inverkan på det (som kör marknadsmässiga hyror på de 4 lägenheterna (cirka 240 tusen per år)? Hade en uppdelning så att det inte är marken utan endast huset på fastigheten som hyrs kunna göra någon skillnad?

  Min ordinarie förvärvsinkomst ligger en bit över brytpunkten för statlig skatt och med näringsfastighetens del börjar jag närma mig värnskattsnivå tillsammans med lite andra sidoinkomster.

  Jag har en redovisningskonsult men denne verkar inte särskilt insatt (eller intresserad) av fastighetsfrågor kopplat till ägande så jag letar efter en annan. Precis som med allt annat är det en fördel att själv veta vad man vill och kan ställa rätt frågor och få den hjälp man vill ha. Tyvärr är det svårt att hitta ett prisvärt alternativ som inger förtroende, jag vill inte byta i onödan.

  Tack på förhand,
  vänligen Marcus

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Marcus
 2. Vit pil

  Hur räntefördelningsunderlaget har beräknats bör väl ändå redovisningskonsulten kunna visa dig på ett pedagogisk sätt.

  I ditt fall hade jag vänt mig till en större revisionsbyrå. Dyrt som sjutton, men finns inget bättre alternativ, så det är det förmodligen värt pengarna.

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-09-05 klockan 08:04 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.