Uthyrning taxeringskod 220, nästa steg?
Sök:

Uthyrning taxeringskod 220, nästa steg?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Martin Engelsjö

ställde för sedan frågan: Uthyrning taxeringskod 220, nästa steg?

Hej Jan!

idag äger jag 2 st fastigheter med taxeringskod 220 och hyr en gård själv som jag bor i, den vill jag köpa i framtiden.

tillsammans har mina uthyrningsobjekt ett marknadsvärde på 2,5 milj.

jag har 2 lägenheter i den större fastigheten som jag bott i och renoverat samtidigt, belåning 1.3milj, båda lägenheterna är uthyrda.

den andra fastigheten är nyligen färdigrenoverad och uthyrd, belåning 0,2 milj.

Nettoinkomst hyra 108tkr (60tkr/48tkr) för båda fastigheter, (kan investera i uppvärmning och öka intäkt 10-15tkr). Payback 3 år.

det kom upp ett hus till på marknaden med taxkod 220 som kunde byggts om till 2-3 lägenheter som jag va intresserad av.

enligt banken ska jag ha en årsinkomst från mitt jobb som klarar bära driften på alla tre husen, det skulle innebära en fördubbling på min lön och då skulle jag ha en årsinkomst på 920tkr. Hyresintäkterna räknas inte med pga osäkerhet. Belåningen hade blivit 70-75 % på alla fastigheter och jag hade 10% i amortering i kalkylen.

FRÅGA: Vad gör jag nu?

1. Fortsätter förvaltar och köper värdepapper av vinsten?

2. Ombildar fastigheterna i ett bolag?

3. Säljer någon av fastigheterna för att få ner driftkostnad och kunna minska behovet av årsinkomst?

4. Köper en fastighet med fler lägenheter i ett AB?

 

Tack för en jättebra sida/podd och allt du lärt mig!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

För den oinvigde meddelas att typkod 220 är en jordbruksfastighet.

Den spontana reaktionen är att du skall testa mer än en bank.

Att föra över bostadshusen till ett aktiebolag och behålla marken privat går inte. Då skulle husen hamna på ofri grund och det kommer Lantmäteriet inte att medverka till. Att föra över hela fastigheterna till ett aktiebolag är troligen heller ingen framkomlig väg. Är banken tveksam till att låna ut pengar till dig privat så lär de inte låna ut pengar till ett nystartat AB. Aktiebolaget måste dessutom ansöka om förvärvstillstånd. Min erfarenhet är att sådana beviljas ytterst sparsamt.

Det är inte helt självklart att aktiebolag är den optimala lösningen just för dig. Går verksamheten förutom uthyrningen med underskott, kvittas underskottet mot överskottet av uthyrningen.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Typkod 220 är småhus 1-2 familjer.
  Lantbruk börjar på 120.
  Att ha fastigheterna i AB innebär att årsinkomsten på 920tkr inte behövs då driftkostnad inte är min.
  Jag tror förvärv skulle gå igenom men att det är för kostsamt, dvs att lönsamheten äts upp. Däremot kan jag flytta/bestämma själv vilket belopp jag vill plocka ut varje år.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Martin

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Ingen mer som har förslag på åtgärd? Ska jag förvalta de eller sälja av?

 

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Att ge råd i en blogg där man inte har hela bilden är svårt. Du kan kanske kan försöka med LRF Konsult för att få rådgivning.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-03-09 klockan 21:01 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂