Utlandsboende och sparformer i fonder
Sök:

Utlandsboende och sparformer i fonder

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av CC

ställde för sedan frågan: Utlandsboende och sparformer i fonder

Hej,

Jag skulle vilja göra en förändring när det gäller fondsparande för våra barn. De har idag runt 170, resp 195′ investerat i fonder via SEB, med en utveckling på ca 20%. Tur att utvecklingen varit såpass bra eftersom jag först på senare tid har insett att de är väldigt dyra, 1,25% i fondavgift (skämskudde). Jag skulle helt enkelt vilja sälja av dessa eftersom de nu är på plus och mycket verkar tala för att marknaden kommer att gå ner. Då vi bor utomlands sedan +10 år är vi begränsat skattskyldiga och behöver således ej skatta för vinsten i Sverige. Hur skulle ni gjort? Vad är viktigt att tänka på? Vart ska jag istället placera dem (låsta på sparkonto med iaf lite ränta?) och bör jag flytta det månatliga sparandet om 3500 sek per månad/barn någon annanstans? Förhoppningsvis ska dessa pengar inte behöva användas tidigare än inom tio år.

Tacksam för tips & råd.

C

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Hej

Det är nog bäst att kolla vad det står i dubbelbeskattningsavtalet mellan sverige och det land ni är skatteskyldiga i. Jag tror att det ska beksattas i sverige men att man kan få avdrag ifall det också ska beskattas där man är skatteskyldig. Kolla även med er mäklare, de borde kunna ge råd..

 

Det verkar som det bästa och smidigaste alternativet för utlandssvenskar är att ha sparandet i en kapitalförsäkring (ej ISK). Då sköts beskattningen automatiskt på depån.

 

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2019-03-29 klockan 07:35 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.