Utländskt innehav hos Lysa
Sök:

Utländskt innehav hos Lysa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Emil Olsson

ställde för sedan frågan: Utländskt innehav hos Lysa

Hej,

Jag är nybörjare och har börjat spara hos Lysa då jag vill ha det så enkelt som möjligt och har min investering i ett ISK konto. Jag har nu läst att om man gör en vinst på utländskt innehav ska man betala källskatt i det land investeringen ligger i och själv ska man då behöva ansöka om att kvitta skatten. Hur påverkar det mig när jag sparar hos Lysa? Personligen tycker jag att det inte är så enkelt som det låter och jag är ute efter just enkelheten.

Vänligen,
Emil

Det finns 1 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Du kan vara helt  lugn! Gäller bara enskilda aktier och inte fonder.

Köper du en skild aktie står innehavet registrerat på dig. Ett fondinnehav  är däremot registrerad på fondbolaget.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  I någon mening kan man vara lugn, eftersom det funkar som det funkar och inte är lätt att göra något åt.

  Om man vänder på steken skulle man å andra sidan kunna se det som ett bekymmer att man INTE betalar källskatt, utan att det är fonden som gör det.

  Som privatperson har man viss möjlighet att kvitta källskatt, vilket fonder saknar. Enligt Marcus Hernhag vore det bättre att äga aktierna själv, och det skulle göra att man sparar 4,5 % skatt på 10 år vid en direktavkastning på 3 %.

  https://www.privataaffarer.se/articles/2015/05/15/hernhag-darfor-ar-aktier-skattemassigt-battre-an-fonder/

  Hernhags resonemang blir dock för de flesta en teoretisk reflektion eftersom det är svårt att få tillräcklig riskspridning med aktier.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Thomas A
 2. Vit pil

  Att slippa en massa jobb är väl också värt en del

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Nestor

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-10-08 klockan 12:00 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.