Utöka bolånet för att investera - vad säger banken?
Sök:

Utöka bolånet för att investera – vad säger banken?

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Kicki

Den här artikeln publicerades 2017-08-24 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Utöka bolånet för att investera – vad säger banken?

Hej!
Läste med intresse ditt inlägg ”Tänk om det är så att du har för lite lån?”. Jag och maken äger ett hus som värderats till 8 Mkr och har idag en belåningsgrad på 20%. Vi vill ta mer lån på huset,  ytterligare 1,6 Mkr som vi vill investera i billiga globalfonder. Sparhorisonten är lång, ca 8-10 år.

Vi tycker detta är en bra idé, men kommer banken tycka det? Kommer vi behöva förklara vad vi tänker göra med pengarna, och ska vi då säga som det är eller är det risk att de bara lånar ut mer pengar med huset som säkerhet om vi tänker använda pengarna till just förbättringar av huset? Till saken hör att maken är sjukpensionär och vår sammanlagda inkomst är ok men inte kanske så hög som banken vill se.

Mvh Kicki

 

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vet att det tipsas om att man ibland kan låna pengar och investera dessa i börsen, men som princip skulle jag säga att man inte bör spela med lånade pengar. Att investera på börsen är, om man drar det till sin spets, en sorts av gambling – om än med finare förtecken. Man hoppas ju på att företagen går bra, utifrån de analyser man kanske har gjort och historiken visar ju att börsen är det bästa man kan investera i jämfört med andra spartekniker. Men skillnaden är ju inte så stor när det kommer till börsinvesteringar och t ex pokerspel, travspel – man gör analyser, tekniska sådana och beräkningar om huruvida ens satsning och strategi kommer att fungera.

Värt är det att läsa Morningstars krönika av Jonas Lindmark som delvis behandlar just frågeställningen att låna pengar för att investera. Du hittar den på morningstar.se med titeln ”Låt inte dina planer bero på börsen”. Men kort och gott – även om du har chansen att gå med vinst med dina lånade pengar, så utgör lånade pengar en hävstång som kan slå mycket hårt åt andra hållet om börsutvecklingen är negativ. Om ni lånar 1,6 miljoner kronor och börsen rasar 40-50% så kommer det ta många år innan börsen återhämtar sig. Och under tiden betalar ni en dyr ränta till banken. Det är en mardrömssits skulle jag säga.

En sparhorisont på 8-10 år är inte heller så värst lång anser jag. Mycket kan ju hända på 10 år, t ex en stor börskrasch. Då kommer det sannolikt ta ungefär lika lång tid för börsen att återhämta sig från kraschen. Då har man alltså plus minus noll när 8-10 år har gått.

20-30 år är en lång sparhorisont för då hinner börsen att återhämta sig med råge och dessutom ge vinst.

Huspriser kanske inte går ner lika mycket som lägenheter men det är inte långsökt att dra slutsatsen att bostadsmarknaden är övermättad. Förr eller senare kommer bostadspriserna att regleras till deras rätta nivåer.

Jag är nog kanske en pessemist (jag sparar själv på börsen) men jag tycker alltså inte att man ska låna pengar för att investera i börsen. Men då er belåningsgrad är väldigt låg, kan man ju tänka sig att öka på lånet något och gå in i börsen med de pengarna. Men då måste ni vara beredda på att raset kan komma och givetvis att belåningen inte överstiger er förmåga att leva ett gott liv även om börsen rasar och ni måste betala tråkig låneränta varje månad.

 

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Tack för ditt bra och utförliga svar John! Morningstar-artikeln gav oss ytterligare ett perspektiv, tack för det tipset också. Men vi har gjort det du skriver: räknat på att vi har råd att förlora pengarna i värsta fall, stå där med räntorna och ändå kunna leva på en sjysst nivå med dessa. Så min egentliga fråga kvarstår; hur ställer sig banken till ett sådant här lån? Är det ok att säga att man ska låna för att investera, eller är det bättre att säga att pengarna ska gå till värdehöjande renovering? (I verkligheten gör vi kanske lite av båda)
  Mvh Kicki

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Kicki
 2. Vit pil

  Kanske kan vilket sätt man väljer att investera lånade pengar spela roll?
  Om man väljer att investera dem på ett diversifierat sätt exempelvis enligt Rika Tillsammansportfölj-tänket så sänker man väl sin risk och hävstångsrisk betydligt?

  En annan sak: Brukar det verkligen ta 8-10 år för börsen att återhämta en börskrasch på 50%? Är inte cirka 3 år ganska vanligt tid innan man är tillbaka på samma värden igen?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Torbjörn

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej!

Vad banken säger är det ju bara att fråga dem om, det som kan fälla er är nog er inkomst, som du är inne på. Att låna ut pengar är vad banken lever på, så deras grundinställning är positiv i alla fall. Om de säger nej kan ni  fråga andra banker.

Sedan är det frågan om det är en bra idé. Även om ni med ett lån på totalt 3,2 miljoner inte har så hög belåningsgrad med tanke på att huset är värt hela 8 miljoner, så är ett lån på 3,2 miljoner ändå ett väldigt stort lån.

Och att huset är värt åtta miljoner har ni bara glädje av om ni säljer det. Och även om jag är mer optimistisk än vad John är i sitt svar (att investera i aktier är definitivt inte jämförbart med att spela på hästar), så håller jag med honom om att 8-10 år inte är någon särskilt lång sikt när det gäller börsen.

Så frågan är hur mycket ni har råd att chansa. Om ni tar lånet och vi två år senare har bolåneräntor på 5 % (13300 kr i ränta per månad) och börsen har fallit med 50 %, hur klarar ni er då? Detta är inte någon omöjlig situation.

Ett annat, säkrare, sätt att tjäna på att ert hus är värt så mycket är så klart att sälja det och köpa en billigare bostad. Om ni köper ett hus som ”bara” kostar fyra miljoner så har ni plötsligt fyra miljoner över att investera.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-08-24 klockan 14:36 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.