Uträkning av eventuell vinst vid andrahandsuthyrning
Sök:

Uträkning av eventuell vinst vid andrahandsuthyrning

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Eva

Den här artikeln publicerades 2017-07-22 vilket innebär att den är mer än 3 år gammal vilket kan innebära att den inte är helt aktuell. Med största sannolikhet är artikeln fortfarande relevant då det är vårt mål med alla våra artiklar. Men är du osäker, skriv gärna en fråga i kommentarerna så svarar vi. Tack på förhand! 🙏

ställde för sedan frågan: Uträkning av eventuell vinst vid andrahandsuthyrning

Hej

Tänkte hjälpa min vän med uträkning av nedan frågor:

Han har köpt en nyproducerad bostadsrätt för 1.830.000 kr som är tänkt till dottern när hon slutat studera och börjar få en stadig inkomst. Hon står för övrigt med 10% på kontraktet. Såg chansen att slippa budgivning och lyckades vara första tjing. För att klara av finanserna är tanken att hyra ut den så länge. Vilket BRF-föreningen godkänt.

Vi är oense om hur man ska räkna fram en eventuell vinst efter att lån, avgift till förening och skatt är betald och behöver hjälp med hur man ska tänka där.

Bostadslånet till banken kommer att ligga på ca 5.000 kr/mån inkl.amortering. Betalar 2.500 i avgift till BRF-föreningen. Det blir en utgift varje månad på 7.500/mån. Det blir en (utgift på 90.000/år.)

Hyra är tänkt att bli 10.000 kr/mån. Det blir en (vinst 2.500/mån.) Det blir alltså en intäkt på 120.000/år.

Vinsten blir alltså 30.000 kr/år.

Avdrag för hela avgiften till Brf-föreningen som han har betalat (totalt 30.000 kr/år) Dessutom får det göras ett schablonavdrag på 40.000 kr. Det blir totalt avdrag 70.000 kr/år. Då är det kvar 50.000 kr att skatta 30 % på. Det som ska betalas i skatt är alltså 15.000 kr! Eftersom han har betalat 30.000 i avgift till föreningen så blir vinsten 15.000 kr/år.

Om han istället tar ut 12.500 x 12=150.000/år minus avdrag 70.000 så ska det skattas 30 % på 80.000 kr! Då ska han betala skatt 24.000 kr! Då blir det bara en vinst med 6.000 kr/år! Får inte ihop logiken i att man förlorar på att hyra ut om man räknar in kostnaderna såsom bredband, el och TV-avgift. Någonstans tänker jag helt fel i uträkningen?

Ska han lägga på brf-avgiften i uthyrningsavgiften? Då skulle i så fall hyresgästen få betala 12.500/mån istället.
Eller ska hyresgästen få stå för bredband, el och TV-avgift själv? Vilket är fördelaktigast? Rådvill om hur man ska tänka rent ekonomiskt och praktiskt?

Vad blir vinsten per månad eller år? Blir det nån vinst över huvud taget när all skatt ska betalas?

Tacksam för hjälp av någon som kan räta ut frågetecknen på ett begripligt sätt!

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Om du inte får rätt på det med Skatteverket eller blanketten ovan, så kan du läsa följande artikel:

Du kan säkert anlita Isabel i artikeln att hjälpa dig räkna rätt mot en ersättning.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

  1. Vit pil

    Tack för tipset!

    0
    Gravatar ikon för användaren
    Eva

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Lånet till banken har inget med skatteberäkningen att göra. Amorteringen är ett sparande till sig själv, och på räntan har man 30% i skatteavdrag! Då kan man inte få det en gång till.

Använd hjälpblankett SKV2199 eller ring Skattemyndigheten så får du hjälp.

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2017-07-22 klockan 19:33 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.