Uttag ur pengamaskinen
Sök:

Uttag ur pengamaskinen

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Elli

ställde för sedan frågan: Uttag ur pengamaskinen

Hej Jan, vill först tacka för en superintressant blogg och sida, har följt dig i ca 2 år och sparar flitigt i aktier och indexfonder. Mitt mål är att sparar ihop till ca 10 milj och sedan mer eller mindre leva på avkastning.

Min fundering när du pratar om pengamaskin och att börsen går upp i snitt 7-8% per år är att det bara är ett snitt. Hur ska jag rent praktiskt ta ut mina pengar när jag vill börja leva på det? Ett år kanske jag får 40% i avkastning och kan leva på 4milj, andra året kanske det går -20% och då har jag inget. Tar du ut pengar månadsvis eller årsvis, eller beror det på hur bra marknaden har gått föregående år?

Har du något tips hur man kan tänka? Kanske du vill ta upp det i någon framtida video, hur du praktiskt gör (eller planerar att göra)? Tack på förhand för svar, jag är väldigt nyfiken.

Det finns 2 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vill gärna puffa för den här artikeln:

Där står många av resonemangen och svaren. :-)

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Hej

När jag resonerar i mitt huvud så kommer jag fram till att mina levnadsomkostnader per år är relativt konstanta. Därför bör även uttagen vara det. Baserat på 4 %-regeln bör man således inte ta ut mer än 4 % av portföljens värde vid första året. Kompensera endast för inflation genom att öka uttaget med ~0,02 % per år. Avkastningen och portföljens värde kan således svänga kraftigt men på lång sikt bör portföljens köpkraft förbli relativt konstant.

Komplicerade logiska resonemang där det är lätt att tänka fel men det har jag iallafall kommit fram till. Vad tycker du?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Vad bra det är när man formulerar sina tankar i skrift så man tvingas tänka igenom det hela ordentligt. Därför har jag nu ett par tillägg.

  Risken med ovan beskriven metod är att det år man påbörjar uttaget är börsen högt värderad och står inför en ordentlig korrigering. Så långt allt väl men om du baserar alla dina framtida uttag på en övervärderad börs riskerar du att sälja för snabbt och minska värdet av din portfölj. Man skulle således kunna tänka sig att man baserar sina uttag på portföljens genomsnittliga värde en tid tillbaka. 3 år kanske är rimligt? Ju högre volatilitet desto längre period bör vara normerande för det första, och därmed efterföljande uttag.

  Du frågade också om hur ofta man bör göra uttag. Månadsuttag, på samma sätt som månadssparande, har som bekant fördelen att man säljer både dyrt och billigt och man minskar risken att tajma fel. Däremot har jag inte sett någon sådan automatiserad månadsvis säljfunktion hos mäklaren.
  Finns det?

  Det känns som om denna fråga om hur man bäst bör ta ut investerade pengar enl 4 %-regeln borde vara utredd vid det här laget? Finns det någon bok som någon kan rekommendera?

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Oskbollen

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2018-05-08 klockan 08:05 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.

Få månadens bästa tips och artiklar!

Få de bästa tipsen, videoklippen och artiklarna från bloggen
till din mejl ungefär en gång i månaden. Tack! /Jan :-)

Genom att prenumerera godkänner du villkoren för nyhetsbrevet. Du kan avsluta när du vill.