Utveckling i procent på Lysa
Sök:

Utveckling i procent på Lysa

Läsarfråga till RikaTillsammans-communityn av Johan

ställde för sedan frågan: Utveckling i procent på Lysa

Hej!

 

Skulle uppskatta om ni kunde sprida lite ljus över sättet man på Lysa presenterar utvecklingen i procent.

Förstår inte vem som skulle vara intresserad av att följa sin utveckling på det sätt det fungerar hos Lysa. Som kund är man väl intresserad av utveckling i procent relaterat till faktisk utveckling i förhållande till investerat kapital?

Med deras sätt skulle mitt konto hos dem ligga på +5% om jag först investerat 100kr som gått upp 10% och sedan investerat en miljon varpå innehavet gått ner 5%.

 

Hälsningar

Johan

Det finns 3 svar till denna fråga

svarade på frågan för sedan

Jag vill se Lysas utveckling mot index, börsen och andra fonder. Det kan bli svårt om inte utvecklingen visas i procent som hos Lysa.

Om man vill se utvecklingen i procent också relaterat till investerat kapital är det ganska lätt räkna ut det själv. För mig räcker det om jag ser den i kronor.

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Jag håller med. I stort sett är den procentuella utvecklingen ointressant. Det enda jag bryr mig om är hur det har gått i förhållande till index så att jag vet om det är en bra investering. Det och Sharpe-kvoten.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Emil Vikström

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Information om fonders avkastning ska självklart redovisas i %. Att man ska räkna ut det själv tillhör forntiden. Vi lever nu i år 2020.

Kommentera

svarade på frågan för sedan

Jag hade gärna sett att man kan välja detta själv, förstår Tales tanke om att jämföra sig mot index och fördelarna med det, men samtidigt håller jag med om att jag vill se den procentuella utvecklingen av mitt investerade kapital.

 

Ditt exempel här uppe med 100kr med +10% utveckling och 1000 000kr med -10% utveckling hade väl visat:

Utveckling i procent: +5%
Utveckling i kronor: ~49995kr

Känns inte så logiskt.

Eller tänker jag fel?

Eventuella kommentarer till ovanstående svar

Om du har en kommentar till det ovanstående svaret, skriv den gärna här nedan.

 1. Vit pil

  Någon från Lysa har förklarat om utveckling i procent. Det var några månader sedan. Jag kommer ihåg att han sa att när man sätter in pengar ”+” när man tar ut pengar ”-” och sedan räknar investerings värde. Tyvärr kommer jag inte ihåg inläggs rubrik. sökord kanske ”Lysa” eller ”procent”, ”utveckling”

  0
  Gravatar ikon för användaren
  MLT
 2. Vit pil

  Du menar nog det här:

  ”Formeln ser ut enligt följande för att räkna ut den dagliga avkastningen:
  (Marknadsvärde-uttag-tidigare marknadsvärde) / (Tidigare marknadsvärde+insättningar)”

  Så räknas den totala avkastningen i kronor (inte i procent) sedan start.

  0
  Gravatar ikon för användaren
  Tale
 3. Vit pil

  Hej,

  TWR (Time Weighted Return) är en bra uträkningsmetod för avkastningen på ditt Lysakonto. Den räknar ut den totala avkastningen på kontot sedan start, något som vi anser är mer relevant än avkastning på totalt insatt belopp.

  Ett exempel: du investerar 10 000 kr och investeringen går upp med 10 %-enheter = en utveckling i procent på 10 % och en utveckling i kronor på + 1 000 kr. Du sätter sedan in 150 000 kronor och din investering tappar 5 %-enheter i värde. Utvecklingen visar nu + 5 % men avkastningen är – 7 050 kr.

  Storleken och tidsaspekten av insättningar eller uttag påverkar alltså storleken på avkastningen i kronor men inte avkastningen i procent. Att våra kunder är nöjda är högsta prioritet på Lysa.

  Vi tittar ju över hur vi räknar avkastningen lite då och då när sånna här trådar dyker upp. Vi har förbättringar vi vill göra. Det behövs bara bättre beräkningsunderlag vilket vi börjar få nu när tjänsten har snurrat i snart 3 år. Men dom förbättringarna är mer för precision och förtydliganden mot kund.

  Därför är man jättevälkommen att ringa oss på 08 – 525 035 70, alternativt mejla kontakt@lysa.se så vi kan berätta mer.

  Bästa hälsningar, Lysa kundservice!

  1+
  Gravatar ikon för användaren
  Kundservice - Lysa

Kommentera

Skriv ett eget svar till den här frågan

Svar sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer, frågor eller svar. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂

Skriv gärna så tydligt och utförligt som möjligt så att även någon annan kan ha glädje av det här svaret.Den här artikeln publicerades 2020-01-28 klockan 23:25 av Jan Bolmeson i kategorin(erna): .

Ansvarsbegränsning: Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. En investering i värdepapper/fonder kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet. Samtliga analyser och all annan information som tillhandahålls lämnas uteslutande i informationssyfte, för allmän spridning, och ska under inga förhållanden användas eller betraktas som rådgivning, uppmaning eller rekommendation för att köpa eller sälja aktier eller andra finansiella instrument. Åsikter och analyser som presenteras är personliga och informationen ska inte ensamt utgöra underlag för investeringsbeslut. Du bör inhämta råd från andra rådgivare och basera dina investeringsbeslut utifrån egen erfarenhet. RikaTillsammans frånsäger sig därmed ansvar för eventuell förlust eller skada av vad slag det må vara som grundar sig på användandet av analyser, dokument och övrig information som härrör från RikaTillsammans. Läs mer i de fullständiga villkoren.
Kommentarer sparas inte just nu. Vi håller precis på just nu (201125 kl. 22:30 och 24 timmar framåt) att flytta hela RikaTillsammans till en ny server och ny version av bloggen. Under den här perioden kommer vi inte kunna hantera nya kommentarer. Så återkom gärna imorgon till en ny och fin RikaTillsammans-hemsida. 🙂